Ungdomar tänder ljusen vid hjältegravarna

HEDERSUPPDRAG. Jimmy Skogberg är en av de många ungdomar som i dag tänder ljusen på hjältegravarna. Bild: Kristoffer Åberg

I dag tänds ljusen på hjältegravarna runtom i vårt land. I Borgå tänds ljusen klockan 11 och Jimmy Skogberg från Borgå Gymnasium är en av de ungdomar som kommer att finnas vid hjältegravarna.

– Jag känner stolthet för det de gjorde, och tycker att det är viktigt att visa respekt åt dem som stred så att vi i dag kan leva i ett fritt land.

Jimmy Skogberg ser till att de sammanlagt 30-40 ungdomar från Borgå Gymnasium, Linnankosken lukio och från scouterna som deltar, vet hur de ska gå till väga under den högtidliga tillställningen när sammanlagt 469 gravar kommer att förses med tända ljus, hjältegravarna och de som omkom när WSOY i Borgå centrum bombades.

Ungdomarna delar upp sig så att en del tänder ljusen, och de andra lägger dem på gravarna. Det är ett känslosamt ögonblick, inte minst när man är ung och vet att många av de som drog ut i krig var i samma ålder.

– Min farfars bror var i min ålder när han blev inkallad. Jag kommer själv att rycka in i sommar men det är väldigt svårt att föreställa sig hur det var då.

Ser fram emot värnplikten

Jimmys farfars bror överlevde kriget men dog ändå innan Jimmy kunde prata med honom. Däremot har farfar berättat en hel del om hur livet och vardagen var under kriget. Han berättar att den perioden av Finlands historia intresserar honom, och att han därför har tagit alla extra kurser som varit möjliga på gymnasiet.

– Jag ser fram emot värnplikten. Jag tycker att det hör till, och tror att det är en tid som gör att man växer som människa.

Han siktar på att få göra sin värnplikt inom flygvapnet. Pilot är drömyrket, men om det inte genast lyckas blir det kanske ekonomistudier.

Jimmy är noga med att understryka att han tycker att de som väljer civiltjänst är minst lika fosterländska.

– Det är bra att det finns ett alternativ, en form av samhällstjänst, som de kan göra som inte vill bära vapen. Det kan också vara en god idé att både män och kvinnor kallas till uppbåd, och det har ju blivit mycket vanligare att kvinnor gör värnplikten.

Nu eller aldrig

Idén till att unga uppvaktar vid hjältegravarna föddes i fjol under en middag med krigsveteraner, som ordnades på Borgå Gymnasium i samband med Finlands 100-årsjubileum. Resultatet blev att skolans tutorer deltog i uppvaktningen förra året, och nu verkar det bli en tradition att det är ungdomar som tänder ljusen.

– Snart finns det inga krigsveteraner kvar i livet. Det är nu eller aldrig som vi kan höra direkt av dem som var med hur det var, sen har vi endast historieböckerna att ta till.