Ungdomar bjöd på utsökt show

LYCKAD HELHET. Lypa ville väl och gjorde det bra med en proffsig konsert på Grand i fredags. Bild: Daniel Andersson

Ungdomar från Lyceiparkens skola i Borgå intog på fredag kväll Grand scen för att visa sitt stöd för flyktingar. Showen skulle dock inte bara komma att innehålla ett fint budskap, utan även hålla hög standard.

Musik

Lypa vill väl

Välgörenhetskonsert på Kulturhuset Grand 8.4.

Lypas elever samt Klaus Suhonen och Paolo Ribaldini.

Då lamporna i salen släckts och publiksorlet tystnat inledde skolans egna kör showen, med ett avskalat nummer. Kören ackompanjerades i Let the Sun Shine av enbart akustisk gitarr, vilket gav showen en väldigt mjuk och skön start.

Taktpinnen under hela programmet hölls av skolans musiklärare, Magnus Strandvik, som varit den drivande kraften bakom showen. Strandvik stod även själv med på scenen, med en gitarr kring halsen, som en del av det tre man stora husband som stod för ackompanjemanget i de flesta låtarna.

Efter det inledande körnumret följde en rad uppträdanden – allt från kända pianostycken till elevernas egna kompositioner. Då det välkända introt till Dire Straits rockklassiker Sultans of Swing ljöd i salen, stod det klart att detta inte var vilken elevshow som helst. Gästartisten Klaus Suhonen, känd från bandet Hans on the Bass, bjöd tillsammans med åttondeklassaren Emilia Melén på en medryckande version av låten. Särskilt då den tonsäkra Melén sjöng i verserna, lyfte showen rejält.

Den andra gästartisten som bjudits in var Paolo Ribaldini. Den från Italien härstammande sångaren, känd från tv-programmet The Voice of Finland, drog med sig publiken då han sjöng tillsammans med två scen- och tonsäkra tjejer – Julia Halttunen och Ellen Grönlund. Mustiga stämmor och ett bra låtarrangemang gjorde att de tre sångarna fick med sig publiken i Over the Hills and Far Away.

Proffsigt

Amos Nordman inledde den andra delen av showen och lyckades med sina flinka fingrar charma publiken till den amerikanska jazzpianisten Oscar Petersons komposition Wheatland.

Jazzstuket kom som ett skönt avbrott i den annars rock- och poppräglade showen, och framförandet var respektingivande.

Ett annat uppträdande som fick håren att resa sig var Amanda Erikssons tolkning av balladen You Raise Me Up – sjundeklassarens säkra stämma kom verkligen till sin rätt i låten.

Det som dock skulle komma att bli kvällens absoluta höjdpunkt var åttondeklassaren Oscar Björkells nummer. Då Björkell i slutet av den första delen klev upp på scenen och rockade loss med Bon Jovis åttiotalshit Runaway nådde showen nya nivåer. Björkell intog scenen med en röst som sällan skådats, och med en scentrivsel som imponerade stort.Då Björkell visade vad han gick för i falsettpartierna kunde en blivande stjärna skådas.

Lypa vill väl var ett koncept som imponerade. Idén och genomförandet var mycket bra, och ungdomarna i Östnyland visar gång efter gång prov på vad de kan åstadkomma i musikväg.

Daniel Andersson

Mer läsning