Unga toppskidåkare tävlar om FM-medaljer i Vörå

KUNNIG TESTARE. Mathias Strandvall testade FM-banorna i samband med Vöråspelen för en dryg vecka sedan. Bild:

I Vörå avgörs högklassiga tävlingar i längdåkning den 6–7 februari. Vardera dagen av junior-FM lockar 300–400 skidåkare och deras stödtrupper.

På lördagen avgörs mästerskapen i sprint i två dam- och två herrklasser. På söndagen är det dags för klassisk stil med intervallstart i fyra dam- och fyra herrklasser.

Tävlingsledaren Mårten Lövdahl intygar att det lönar sig att komma och titta på de 17–23-åriga skidåkarna.

– FM är samtidigt granskningstävling för junior-NM och junior-VM som avgörs i slutet av februari. Trupperna till dessa tävlingar utses antagligen ungefär en vecka efter tävlingarna i Vörå.

Lövdahl påminner om att det också kommer att finnas lovande skidåkare från Vörå idrottsgymnasium och från den egna föreningen i spåret. Han nämner bland andra Juuso Haarala, Emelie Svenlin, Hannes Holmback, Robin Sundsten och fjolårets FM-medaljör Alexandra Enlund.

Två hektiska tävlingsdagar

Lördagsförmiddagen börjar med sprintkval i fri stil för 20- och 18-åriga herrar och avslutas med finalerna i samma klasser. På eftermiddagen är det dags för damerna i samma ålder att ta sig an den 1,5 kilometer långa sprintbanan.

På söndagen åker de 17–23-åriga damjuniorerna 10 kilometer i klassisk stil, medan herrjuniorerna åker 15 kilometer.

– På söndagen sker starten med 20 sekunders intervall. Det innebär att tävlingen går i högt tempo när klass efter klass beger sig ut i spåret.

Om snöläget inte är tillräckligt bra på de längre banorna, kommer tävlingarna att avgöras på 2,5-kilometersbanan, som är i toppskick just nu.

Mångsidiga banor

Enligt planen ska skidåkarna runda tävlingsbanorna på 3,3 och 3,75 kilometer, damerna den kortare banan och herrarna den längre. Enligt tävlingsledaren Lövdahl är dessa banor inte särskilt krävande, men mångsidiga.

– Om snöläget inte är tillräckligt bra på de längre banorna, kommer tävlingarna att avgöras på 2,5-kilometersbanan, som är i toppskick just nu. Det är ett mer krävande alternativ, för då uteblir de flackare partierna av banan. Det finns ett par korta branta uppförsbackar längs banan och två tuffa stigningar ungefär i mitten och i slutet.

Arrangörer med rutin

Under tävlingsdagarna är skidspåren reserverade endast för tävlande klockan 9–15. Den bästa platsen att följa med tävlingarna är antingen längs spåret eller på start- och målområdet. Via hoppbackens trappor kan man ta sig ut i terrängen för att följa med tävlingen längs spåret. På tävlingsområdet säljs grillkorv och i skidstugan finns ett kafé.

Vörå skidcentrum erbjuder fantastiska förhållanden för detta evenemang och lämpar sig väl för mästerskap. Vörå IF och IF Femman är erfarna tävlingsarrangörer och arrangerar junior-FM i längdåkning med gemensamma krafter. Samma föreningar arrangerade också skid-FM i Vörå 2011.

Mer läsning