Unga seglare åker på mästerskap

MOT INTERNATIONELLA VATTEN. Kim Oskar Godenhjelm (t.v.) får representera Finland i VM för optimistjollar medan Olli Patrakka belönades med ett EM-uppdrag. Bild: Andreas Sjöblom

Segling Sammanlagt åtta optimistseglare från Borgå Segelsällskap får representera Finland i såväl VM-, EM- som NM-sammanhang.

Borgå Segelsällskaps juniorer skrev ett stycke klubbhistoria då den nationella kvalserien för optimistjollar avslutades på Brändö i Helsingfors i söndags.

Kim Oskar Godenhjelm seglade in sig bland de fem bästa i kvalserien och tog sig därmed till laget som representerar Finland vid optimist-VM i Portugal i juli.

Olli Patrakka slutade i sin tur på åttonde plats och belönades med en biljett till EM-tävlingarna som på sommarens avgörs i Italien.

Mycket sämre gick det inte för Walter Wahlroos (15.) och Lucas Hoviniemi (23.) som säkrade platser i NM-laget som åker till Danmark. Till NM-laget kom dessutom samtliga BSS-flickor som deltog, det vill säga Julia Björkestam (43.), Sofia Held (48.), Melisa Ridal (56.) och Heta Heinonen (64.).

Jag är mycket glad över att nästan alla i vårt lag kvalificerade sig till representationslagen.

Belåten tränare

Sammanlagt 86 lovande unga seglare från hela Finland deltog i kvalseriens, vars första deltävling i Borgå Segelsällskaps regi avgjordes två veckor tidigare på Emsalö.

I den andra deltävlingen på Brändö klarade sig Borgåjuniorerna mycket bra med fyra seglare bland de tjugo bästa. Julia Björkestam blev dessutom femte i klassen under 13 år.

Båda deltävlingarna seglades i strålande solsken men skiftande vindar gjorde förhållandena krävande för de unga seglarna. Resultaten varierade stort och hela kvalserien, bestående av tolv starter, avgjordes först i den sista starten på söndagen.

När poängen räknats och de preliminära resultaten stod klara lyste BSS-tränaren Rene Abner ikapp med den starka vårsolen.

– Jag är mycket glad över att nästan alla i vårt lag kvalificerade sig till representationslagen. Med tanke på deras kunskaper och motivation kunde vi nog ha fått ännu flera seglare till både EM- och NM-lagen, men VM-platsen var en ytterst positiv överraskning, berättar Rene Abner.

En mångsidig hobby

FAKTA

Optimistjolle

Optimistjolleklassen är oftast den första båten barn lär sig segla i.

Den största enskilda jolleklassen.

VM avgörs i Vilamoura i Portugal den 25.6-4.7. Fem seglare från Finland deltar, en från BSS (Kim Oskar Godenhjelm)

EM avgörs i Crotone i Italien 15.7-22.7. Åtta seglare från Finland deltar, en från BSS (Olli Patrakka).

NM avgörs i Horsens i Danmark 26.-30.7. Fyrtio seglare, tjugo flickor och tjugo pojkar, deltar från Finland, sex från BSS (Walter Wahlroos, Lucas Hoviniemi, Julia Björkestam, Sofia Held, Melisa Ridal och Heta Heinonen).

Den kommande VM-resenären Kim Oskar Godenhjelm är bara 13 år men har redan hunnit syssla med segling i sex års tid. Under de senaste fyra åren har han också deltagit i läger och tävlingar utomlands, sammanlagt i fyra olika länder.

– Tävlingen på Gardasjön vid påsken är nog den roligaste. Då tänker jag inte bara på seglingen utan på evenemanget som lockar 900 optimistseglare, från olika håll i världen, berättar Godenhjelm.

– Min målsättning var att nå en plats i EM-laget. Att mina poäng räcker till en VM-plats visste jag först när jag kommit i mål efter sista starten och vår tränare Rene Abner berättade om saken. Då tänkte jag bara "Wow!"

VM-tävlingarna samlar världens allra bästa optimistseglare och det blir en tuff tävling. Även om det kan vara svårt att få en bra placering tror Kim Oskar Godenhjelm att det blir en rolig resa, ett minne för livet.

– Mycket av det som segling i grund och botten faktiskt handlar om.

Lagkamraten Olli Patrakka var också glad efter de två tävlingsveckosluten.

– Jag är nog nöjd med tävlingen. Jag hade en riktigt dålig start men annars gick det ganska bra. Mitt mål var att komma till EM och det lyckades jag med, berättar Patrakka.

Övning ger färdighet

Samtidigt seglade kadetterna på en lite kortare bana närmare stranden. Silja Oikkonen från BSS knep brons i denna tävling som lockade hela 46 seglare. BSS hade sammanlagt sju deltagare i denna tävling.

– I kadettserien seglar flera lovande juniorer från vår klubb. Det är viktigt att de deltar i dessa tävlingar för att få mer erfarenhet så att de snart kan stiga upp till ranking- och kvalserien, konstaterar Rene Abner.

Borgå Segelsällskap består sig med ett starkt tränarteam. Rene Abner har blivit anlitad av Optimistjolleförbundet att fungera som huvudtränare för EM-laget. Ny i BSS-teamet är Laura Santala, som ursprungligen kommer från Uleåborg och som även blivit anlitad som tränare till NM-laget. Dessutom får de assistans av föreningens äldre juniorer som själv både seglat och genomgått hjälptränarutbildning.