Unga sångare bjuder på skön julkonsert

KORISTER. Ungdomskörerna Sancti Amici och sånggruppen Frida uppträder i Borgå domkyrka fredag kväll. Julmusik står på programmet. Bild:

Ungdomskörerna Sancti Amici och sånggruppen Frida sjunger in julen i Borgå domkyrka med konserten O Magnum Mysterium.

Sancti Amici och Frida är verksamma inom den finska församlingen i Borgå, Porvoon suomalainen seurakunta, och inför julen har de bland annat övat in ett knippe traditionella julsånger. Julkonserten O Magnum Mysterium kommer ändå med lite extra krydda i form av europeiska julsånger och kyrkomusik ända från 1500-talet till vår tid – musik som inte är särskilt välkänd i Finland.

Repertoaren omfattar bland annat Kanadas äldsta julsång The Huron carol där julevangeliets texter ändrats så att Jesus föddes i en koja av bark och lindades i ett kaninskinn. Musiken framförs i första hand a cappella och på repertoaren finns stycken där körerna kommer upp till och med till åttastämmig musik utan ackompanjemang.

Färg på julkonserten sätter stråkensemblen Castellum som bjuder på utdrag ur Arcangelo Corellis Kammarsonat.

Kören Sancti Amici består av fjorton flickor som inriktar sig på klassisk musik medan sånggruppen Frida består av unga kvinnor som brutit sig ut ur moderkören och börjat bygga en egen repertoar. Körernas gemensamma album Hallayö utkom våren 2016.

Förutom på julkonserten i Borgå domkyrka fredagen den 21 december klockan 19 sjunger Sancti Amici och Frida i kyrkan även i samband med julnattens mässor klockan 22 och klockan 24. ÖN

Mer läsning