Unga östnylänningar representerar den kommande konstnärsgenerationen på Amos Rex

Sibbobon Malin Gustafsson är en del av utställningen Generation – 2020 på Amos Rex. Bild:

Fyra östnyländska konstnärer i vardande finns med på Amos Rex-utställningen Generation 2020 som pågår just nu. Deras verk är med och representerar den kommande generationen av finländsk kreativitet.

Vid första anblicken kan man slås av tanken att Generation 2020-utställningen är förvirrande, kaotisk och osammanhängande. Då man stiger in i utställningssalarna möts man av en blandning av sinnesintryck; färger, former, texturer, ljud och ljus. Konstnärer har skapat sin konst i alla tänkbara medium, och inget verk liknar ett annat.

I själva verket har all konst i salen ändå en sak gemensamt; den lyckas med det som unga alltid har försökt med men ofta misslyckats med, nämligen att fånga de vuxnas uppmärksamhet. Den beskriver och försöker bearbeta den splittrade verklighet som många unga i dagens värld upplever, och lyfter fram ämnen som sexualitet, förändringar i världen, framtiden och historian, identitet, verklighet och fantasi samt nostalgi.

Vad: En utställning med 150 konstverk av mer än 80 konstnärer i åldern 15-23 år.

Var: Amos Rex, Glaspalatset, Mannerheimvägen 22-24, Helsingfors.

När: 12.2-10.5.2020.

Mångfald

Generation 2020 är den andra upplagan av en triennal av vilken den första utställningen ägde rum 2017. Generation-projektets syfte är att kartlägga mångfalden i den unga konsten samt lyfta fram unga konstnärer och deras idéer. De 150 konstverk som nu finns utställda i Amos Rex valdes ut bland mer än 1 600 bidrag.

Juryn som valde ut konstverken bestod av bildkonstnären Hannaleena Heiska, museichefen Kai Kartio, chefen för publikarbete Elsa Hessle, kuratorn Katarina Timonen samt två av konstnärerna som deltog i Generation 2017: Eliel Tammiharju och Sanni Weckman.

ROUTINES. Ett av Malin Gustafssoms verk. Bild: Malin Gustafsson

Östnyländska inslag

Bland de drygt åttio konstnärer som har fått äran att ställa ut sin konst finns bland andra Borgåbon Ellinor Andersson (f. 2003) med konstverket Adams skapelse, där hon har målat det klassiska konstverket på ett par löparskor, Sibbobon Malin Gustafsson (f. 2000) med en serie fotografier och Laura Manninen (f. 2000) som även hon kommer från Borgå.

Nämnas kan också Sibbobördiga Ville Laurinkoski (f. 1996) som studerar bildkonst vid De kongelige danske kunstakademi. Laurinkoski medverkar med installationen Teleny där föremål påminner om den rörelse som nyligen fanns. En performans som sker i stunden slingrar sig kring installationen och accentuerar verkets queera bildspråk.

Borgåbon Laura Manninen ställer ut på Amos Rex. Bild:

Tankeväckande citat

Förutom konsten som finns utställd har konstnärerna även fått uttrycka sig i form av korta texter som finns på väggarna i utställningssalarna samt i utställningens gratisbroschyr. Citaten i kombination med den mångfaldiga konsten öppnar upp många nivåer av ögonöppnande insikter och tankeställare. Citaten berör liksom konsten ett brett spektrum av till exempel politik, identitet, popkultur och en värld i ständig förändring.

Utöver den tekniska skicklighet och höga nivå på finish som levereras är konsten i denna risktagande utställning uppriktig, tankeväckande och modig på ett uppfriskande sätt. Flera av de unga konstnärerna har på ett nytänkande men ändå moget vis uttryckt sina innersta tankar och låtit världen ta del av dem. Kreativiteten och ärligheten med vilken konstnärerna har uttryckt sig själva genom sin konst är markant.

Borgåbon Ellinor Andersson ställer ut på Amos Rex tillsammans med sina generationskamrater. Bild:

Mer läsning