Unga lyriker från BoGy fick pris på Runebergsdagen

GRATTIS. Emilia Sjöroos vann första pris i Borgå gymnasiums årligen återkommande lyriktävling. Petra Lind, redaktör på tidningen Östnyland och prisjuryns ordförande, gratulerar vinnaren. Bild: Kristoffer Åberg

Runebergsdagen är av hävd en dag då den inhemska litteraturen uppmärksammas. Det gäller också i Borgå Gymnasium där skolans eget Runebergspris i år delas ut för sjuttonde gången.

Till skillnad från det stora Runebergspriset i litteratur – som också delas ut på nationalskaldens födelsedag – är gymnasiepriset bundet till en viss genre. I Borgå gymnasium ligger fokus på lyrik och i år var det hela sjutton elever som lockade fram sina diktjag och tog chansen att uttrycka sig i lyrikens form.

En jury bestående av gymnasiets modersmålslärare Maria Grandell-Strömgård, engelska- och tyskaläraren Mia Lybeck och Östnylands redaktör Petra Lind hade ett styvt jobb att sovra bland de sjutton bidragen, som uppvisade en glädjande bredd. Det fanns dikter med ena foten i den klassiska lyriken men mestadels hade eleverna valt att uttrycka sina innersta känslor och farhågor på fri vers.

Tematiskt sett var många av dikterna dystra, ångestfyllda, ledsna, vilsna; vissa hade till och med dödlig utgång. Det var inte utan att en vuxen läsare blev lite beklämd. Olycklig kärlek är ett klassiskt tema inom lyriken, men här var nog tongångarna ännu dystrare. Är det så här som dagens unga mår?

KVARTETT. Sjutton bidrag hade chans att vinna Borgå Gymnasiums Runebergspris när lyriktävlingen i år ordnades för sjuttonde gången. Fr.v. Emma-Maria Boberg som fick ett hedersomnämnande, Winona Forslund som fick andrapris, vinnaren Emilia Sjöroos och tredjepristagaren Fanny Lindholm. Bild: Kristoffer Åberg

Jämnstarka stilprov

Allt var ändå inte hjärta och smärta, och för juryn var det roligt att råka på någon käck, humoristisk pärla mellan varven. Däremot var det smärtsamt att tvingas välja bort utmärkta bidrag bland de många jämnstarka stilproven – det tog tid att läsa, begrunda och diskutera dikterna, innan pristagarna var klara.

I år valde juryn att premiera tre dikter och dela ut ett hedersomnämnande. Till vinnare av Borgå Gymnasiums Runebergpris utsågs Emilia Sjöroos med en dikt som bjuder på många tolkningar. Texten i sig är skriven på ett enkelt språk men budskapet markeras med välavvägda upprepningar.

Enligt motiveringen använder Sjöroos "skickligt olika skrivtekniker och olika stilmedel för att skapa ett stegrande tempo" och "med slagkraftiga stickord och ett djärvt bildspråk målar hon effektivt upp en eskalerande katastrof".

MUSIK. Emma-Maria Boberg på violin och Amos Nordman på piano inledde Runebergsdagens festligheter i Borgå gymnasium med Sibelius Novelette för violin och piano. Bild: Kristoffer Åberg

Livsglädje

Winona Forslund belönades med andrapriset med en livsbejakande dikt. "Ingen var som jag" skriver hon och tangerar ett tema som framför allt många unga kan känna igen sig i. "Det finns många sätt att inte passa in på, och ett är att vara full av livsglädje i en värld där många unga mår dåligt" konstateras i motiveringen.

En välskriven dikt som sticker ut i all sin enkelhet är Fanny Lindholms dikt som premierades med tredjepriset. Temat är klassiskt: hur ska man veta om blickar har en speciell innebörd eller inte? Den möjliga lösningen ligger i tiden, ta ett piller och allt blir bra.

Östnyland publicerar det prisvinnande bidragen som belönades med anledning av Borgå Gymnasiums Runebergspris.

1:a pris: Emilia Sjöroos

Hur kan vi inte förstå?

att vi inte kan göra så

vi kan inte

fortsätta riva

bita

klösa

slå

du går sönder

du går mitt itu

nej

du går i delar

flera tusen

delar

och du ropar

nej

du skriker

skriker på hjälp

tills marken skakar

vindens hastighet ökar

du brinner

bränner sönder marken

och du fortsätter skrika

förtvivlat

tills du blir varmare

tills du blir för varm

och du slutar inte

kan inte

för det värsta

det värsta är

att vi hör dig

vi hör

vi ser dig

bryta ihop

men vi förstår inte

att det snart är slut

på oss

och på dig

vi måste

sluta

för när det är slut på dig

är det slut på oss

förlåt

2:a pris: Winona Forslund

livsglädje?

ingen var som jag

jag vill ju känna, älska, drömma.

men vad skulle jag göra?

jag passade inte in.

för vad ska man göra,

då man inte passar in?

bara för att man vill leva

då alla andra vill dö.

3:e pris: Fanny Lindholm

Dina blickar,

är de några på miljonen,

ett fåtal i mängden?

Borde jag förtränga,

förtiga, kväva,

hitta ett piller mot ilningarna

som färdas genom mig?

Eller är dina blickar

en blygsam gest,

ett vågat drag,

det enda tecken du förmår?

Hedersomnämnande: Emma-Maria Boberg

Eviga fågelns tystnande sång

Njut av de blommande örternas doft

Av dansande bäckarnas porlande ljud

Dröm om den eviga fågelns kvitter

Om fiskmåsarnas skärande skrik

Tro på den erfarna moderns ord

Att ta till vara

Livet

En så tillfällig gåva

Fin present med rosett och snöre

Full med ört och blomster

Nässlor och grus

Skratta i takt med de svajande träden

Le åt den skinande solens strålar

Spring på skogens slingrande stigar

Älska hur barren sticker under foten

Ännu en stund

Fri

Snart aska

Klassisk touch

Ett hedersomnämnande beviljades Emma-Maria Boberg för dikten Eviga fågelns tystnande sång. Dikten är en stilistisk välkomponerad och tankeväckande helhet, som står med ena benet i den klassiska naturlyriken. Skribenten överraskar och dikten eskalerar med tvära växlingar, med nässlor, grus och barr som stickande påminnelser om att livet är en tillfällig gåva.

Vinnaren belönas med 200 euro. Samtliga prisvinnande gymnasister belönades dessutom med varsitt exemplar av Folke Nybergs bok J.L. Runeberg i Borgå Gymnasium samt en månadslång, digital prenumeration på Östnyland.

Mer läsning