Unga ledare

MATS FONTELL, Ungdomsledare och trubadut Bild: Maarit Lehto

För dem som föreställer sig att kyrkan befinner sig i en ständig nedförsbacke skulle det göra gott att se dessa skaror av unga som vill arbeta som ledare i sin församling.

Mina somrar har i över 30 års tid bestått av lägerarbete och ledighet. Det blir med åren något av ett sätt att leva och tanken på en annorlunda sommar känns främmande. En del vänner förfasar sig fortfarande över hur jag vill och orkar dra i väg på långa läger med tiotals barn och unga på mitt ansvar. Svaret är att det här inte är någon stålmans uppgift. En förutsättning är självklart att man ska tycka om och trivas på läger, men hela grunden bygger på att till exempel kyrkan, som jag arbetat för under alla år, i årtionden har byggt upp en stark och genomtänkt lägerstruktur.

En helt avgörande bit i sammanhanget är ett fungerande och tillräckligt stort ledarteam, som om somrarna består av ett par anställda medan de övriga är unga säsongjobbare. Största delen av ledarteamet är så kallade hjälpledare, tonåringar som är en oerhört stor och värdefull resurs för kyrkans barn- och ungdomsarbete. Dessa ungdomar har deltagit i sin församlings hjälpledarutbildning och när man betänker att hela Finlands evangelisk-lutherska kyrka utbildar cirka 25 000 hjälpledare om året inser man att verksamheten är helt unik i sitt slag.

Att få vara med och utbilda dessa unga ledare är nog en av de mest tacksamma och meningsfulla uppgifter jag har i min arbetsbild. I Borgå är det ungefär en tredjedel av årets konfirmerade unga som vid höststarten anmäler sig till hjälpledarutbildningen som omfattar samlingar och läger under hela det läsår då de flesta deltagarna går på nian.

Efter att ha lärt sig grunder i bland annat ledarskap, grupparbete, själavård och första hjälpen får man följande sommar söka jobb som hjälpledare på barn-, konfirmand- eller familjeläger.

För dem som föreställer sig att kyrkan befinner sig i en ständig nedförsbacke skulle det göra gott att se dessa skaror av unga som vill arbeta som ledare i sin församling. Det är både fascinerande och gripande att få följa med på den här färden. En del av ungdomarna har starka sociala färdigheter från början medan de mer blyga och försiktiga sakta, men säkert växer och blommar ut i ledaruppgiften.

Väl framme på läger är hjälpledarna oftast oerhört ambitiösa med stark motivation och sammanhållning. Det är inte sällan man får påminna dem att också pausa och vila under lägret och inte ständigt sitta och planera för följande program.

Att få samarbeta och lära mig av dessa unga ledare är för mig ofantligt givande och roligt. En del av hjälpledarna är med bara en sommar medan andra återvänder år efter år. När de blivit myndiga kan de avancera och bli så kallade stora syskon och så småningom därefter vuxna ledare. Många av våra hjälpledare har också senare valt en yrkesbana inom kyrkan eller ställt upp som förtroendevald.

Det har ofta visat sig att hjälpledargemenskapen ger vänner och kärlek för livet. Det är heller inte ovanligt att de senare dyker upp i ledande positioner i samhället eller politiken.

I september kör vi åter igen i gång med en ny årskull. Det ser jag fram emot.

Mats Fontell ungdomsarbetare och trubadur

Mer läsning