Unga konstnärer ställer ut viktiga ord i Lundi

Bild: Jannika Lindén

Ord är viktiga, på många olika sätt. Eleverna i klasserna 7-9 i Borgå ställer ut ord som är viktiga för just dem i köpcentret Lundi. Utställningen har de gjort tillsammans – och den är en del av Finland 100 vars tema är Tillsammans.

Glädje, pizza, solljus, kärlek och skönhet. När unga får ta ett ord som är viktigt för dem, låta sig inspireras av loggor i omgivningen och formge sitt ord som sedan fogas samman med alla andras ord uppstår ett konstverk med många dimensioner.

I aulan i Lundi hänger en flera meter hög installation av elevernas arbeten, mitt i julbelysningen. Man kan se det som enskilda ord och fundera över ordvalen eleverna gjort, man kan låta sig roas av fyndig lek med kända loggor och man kan se den djupare innebörden i ordvalen – det är ord som har en speciell betydelse för just den elev som valt det.

Bild:

– Alla har valt sitt eget ord, ett ord som betyder något. Det är också ord på sådant som man inte kan köpa här i butikerna. En del har haft svårt att välja och bytt ord under arbetets gång tills de hittat sitt eget viktiga ord, säger bildkonstlärare Titta Suvanto vid Pääskytien koulu.

I utställningen deltar eleverna i Pääskytien koulu, Albert Edelfeltin koulu, Linnajoen koulu, Lyceiparkens skola och Strömborgska skolan.

What's up?

Utställningen heter What's up. Det kan tolkas på många vis. Namnet på utställningen kan syfta på att orden hänger uppe i luften, men också på att det är den fråga eleverna besvarat med sina ord. Och så finns det en koppling till applikationen Whatsapp som de flesta av eleverna använder.

– Eleverna fick fria händer att välja sina ord, och det finns inte ett enda fult ord bland dem. Det här är unga som kommunicerar på ett bra sätt, säger Suvanto som är mycket stolt över både sina egna och de andra skolornas elever.

SANNING. Linda Erokhina valde ordet Totuus, sanning. O-et i form av en pratbubbla är uttryck för att man inte alltid säger det som är sant. Bild:

Linda Erokhina som går i Pääskytien koulu var en av de elever som hängde upp konstverken efter att köpcentret stängt i torsdags. Det var ett drygt jobb att få allt på plats, och Erokhina gick hem först vid 23-tiden.

– Vi fäste orden på pappren och sedan pappren i taket. Det var svårt att få pappren att hålla, och att få orden på dem, berättar Linda Erokhina och tillägger:

– Vi fick tejpa en hel del.

I årskurserna går flera hundra elever och alla verk rymdes inte med i den stora installationen. I vindfånget till köpcentret hänger nu en del mera skrymmande ordkonst.

Tillsammans

Planeringen började redan i mars då lärarna började utveckla idén och se sig om efter ett lämpligt utrymme för utställningen.

– Vi gör det här tillsammans, och är det passar bra att utställningen är en del av jubileumsåret eftersom temat för det också är Tillsammans, säger Titta Suvantio.

Det är första gången eleverna i klasserna 7 – 9 ordnar en gemensam konstutställning, men inte nödvändigtvis den sista. Suvanto har redan klart för sig vad som kan göras bättre nästa gång.

– Då ska också eleverna i de olika skolorna träffa varandra under processens gång, säger hon.

De kommersiella budskap som finns i köpcentret är en del av utställningen.

– Vi har utgått från de varumärken som finns här. Elevernas ord ska kommunicera med dem, säger Titta Suvanto. Utställningen berättar samtidigt om Finland och ungdomarnas värderingar år 2017.

Utställningen är ett samarbete med Osuuskauppa Varuboden-Osla och den har fått understöd av Borgå stads kulturtjänster för anskaffning av material och koordinering. Utställningen är också en del av programmet för jubileumsåret Finland 100. Utställningen pågår till den 9 januari 2018.

Mer läsning