Unga kan samlas i smågrupper – annars fortsätter restriktionerna i Borgå

Från och med den här veckan kan man ordna verksamhet i små grupper på ungdomslokalerna i Borgå. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Från och med den här veckan är det möjligt att ordna verksamhet för mindre grupper i ungdomslokalerna i Borgå. Det är omsorg om de unga som ligger bakom beslutet. I övrigt fortsätter de tidigare restriktionerna att gälla.

Gruppverksamhet för grupper mindre än tio personer är igen okej i ungdomslokalerna, men lokalerna kommer inte att vara öppna som innan pandemin. De som deltar i någon verksamhet som ordnas ska anmäla sig på förhand, och man följer anvisningarna om munskydd, avstånd och hygien.

Smittsituationen i Borgå beskrivs som relativt bra men läget kan snabbt förändras.

Vi öppnar ungdomslokalerna för reglerad verksamhet i smågrupper för att unga ska ha en plats att gå till.

– Det kan jättesnabbt bli värre igen, vi vill hålla saker under kontroll. Vi öppnar ungdomslokalerna för reglerad verksamhet i smågrupper för att unga ska ha en plats att gå till, säger bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Unga har samlats vid köpcentrum och i parker under restriktionstiden, och det vill man nu råda bot på.

Ledningsgruppen i Borgå stad diskuterade coronaläget senast i torsdags. Staden linje är att säkerställa verksamheten i skolorna och daghemmen. Det har högsta prioritet när man kan börja upphäva coronarestriktionerna.

– Vi oroar oss över dem som inte har det så lätt där hemma, säger Gustafsson.

Besk kritik

I Helsingfors har man, trots att smittläget är betydligt värre än i Borgå, valt att lindra restriktionerna vad gäller ungdomar mer än man gjort i Borgå. Sari Gustafsson konstaterar att varje stad måste fatta sina egna beslut.

– De tar en stor risk i huvudstadsregionen genom att öppna upp. Det är alltid svårare att skärpa restriktioner igen, säger hon.

Att fatta beslut om vilka restriktioner som ska gälla och för vem är ingen avundsvärd uppgift. Många har kritiserat besluten att låta ungdomarna gå i skola men inte att idka sin idrottshobby inomhus.

– Det är skillnad mellan skola och hobbyverksamhet. I skolan är man i allmänhet i samma grupper, inom hobbyverksamheten blandas grupperna. Och smittspridningen är högst bland unga, säger Gustafsson.

De tar en stor risk i huvudstadsregionen genom att öppna upp. Det är alltid svårare att skärpa restriktioner igen.

Kritiken tär på personalen.

– Vi har följt vår logik som baserar sig på vad våra experter säger, säger Gustafsson och fortsätter:

– Det är lite så att hur man än gör, så är det någon som är missnöjd. Det är tungt. Alla försöker sitt bästa för att hindra smittspridningen, och ingen fattar svåra beslut för att vara elak.

Gustafsson vill rikta ett stort tack till personalen, både de 1 400 som jobbar inom bildningssektorn och stadens övriga personal.

– Att få stöd och tack är mycket viktigt i en sådan här tid, för det är lika viktigt att personalen orkar. Vi försöker stödja personalen så mycket som möjligt, säger hon.

Relativt bra situation i Borgå

Institutet för hälsa och välfärd THL konstaterar att det finns risk för att epidemin börjar accelerera på grund av den brittiska varianten av viruset som sprider sig snabbare än andra virustyper. Den varianten har också påträffats i Borgå. Ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund kan ändå berätta att smittläget i Borgå går i rätt riktning.

– Läget här är definitivt bättre än i huvudstadsregionen. Incidensen har gått ner under de senaste veckorna, säger han.

Också Westerlund har hört kritiken och frågan varför unga inte får ägna sig åt sin inomhushobby medan krogarna får vara öppna.

Vår lagstiftning tillåter inte att man stänger krogarna. Men det är rätt beslut att inte tillåta hobbyverksamhet ännu. De smittor vi haft under senare tid har kommit via familjen eller hobbyer, inte från krogar eller på grund av resor.

– Man kan inte jämföra de två. Vår lagstiftning tillåter inte att man stänger krogarna. Men det är rätt beslut att inte tillåta hobbyverksamhet ännu. De smittor vi haft under senare tid har kommit via familjen eller hobbyer, inte från krogar eller på grund av resor, säger Westerlund.

Han har redan hört om fler smittade efter att Helsingfors öppnade upp för hobbyverksamhet inomhus.

– När man pustar, flåsar och svettas tillsammans så sprids viruset.

Sari Gustafsson förstår att många är frustrerade över situationen. Då är också steget till att kritisera och klaga kort.

– Jag hoppas ändå att folk ännu orkar kämpa. Nu när det är sportlov för många kan man passa på att gå ut i vintervädret, säger hon.