Unga jobbar med video för fred

LYFTER BORD. Anton Gädda vill gärna hjälpa andra och det gör han till exempel genom att lyfta bord. Här intervjuas han av Benjamin Enlund och Ida Henriksson. Bild: Kristoffer Åberg

Ungdomar betyder inte problem. I stället kan ungdomarna stå för lösningen på samhällets problem. Det visar Gutsy Go, den här veckan i Sibbo.

Kommundirektör Mikael Grannas står framför en tavla i Nickby hjärta och ser en aning bortkommen ut.

– Jag vet inte riktigt varför jag är här. Jag har fått höra att jag borde infinna mig här och jag ska visst medverka i en film, tror jag.

– Jag försöker nu bekanta mig närmare med Gutsy Go och deras program här i Sibbo.

Sedan måndagen har Nickby hjärta intagits av ett Gutsy Go-team som består av 20–30-åriga sakkunniga inom ungdomsarbete och av medieexperter. Alla elever i åttan, både svenska och finska, är frikopplade från skolarbetet hela veckan för att i stället utföra modiga fredsgärningar.

HÄSTEN VEEGA. Barnen från daghemmen Arken och Huvikumpu bekantar sig med Aino Lehtonens häst. Bild: Kristoffer Åberg

Ungdomarna kommer med idéer som kan påverka stämningen i lokalsamhället på ett konkret sätt och går sedan ut och filmar sina gärningar i praktiken.

Innovationstävling

Gutsy Go skapades av Marika Makaroff och Aram Aflatuni redan för flera år sedan. Hösten 2017 sattes allt strålkastarljus på konceptet när Gutsy Go vann Sekelskaparna, en innovationstävling med mottot "Bygg ett nytt bättre århundrade för ungdomarna". 44 finländska fonder och stiftelser finansierade prissumman och 1,5 miljoner euro gick till Gutsy Go.

– Vi har redan i flera år jobbat med ungdomar och fred via våra medieprojekt, säger producent Veera Ikonen. För två år sedan kallades vi till Forssa där det var kris just då. En flyktingförläggning hade öppnat i kommunen och det var slagsmål och oroligheter bland ungdomarna.

– Vi gick in och tog oss an hela åldersgruppen med femtonåringar och lät dem filma videor med fred som tema. Resultatet var överraskande och mycket positivt.

Kotka och Vanda har fått besök av Gutsy Go och den här veckan är Sibbo i turen.

BLEV DET BRA? Alejandro Löfman-Arranz, Benjamin Enlund, handledaren Ronja Roms och Ida Henriksson kollar in videomaterial. Bild: Kristoffer Åberg

Påverka nu

Alla ungdomar i hela årskullen ska delta, inte bara de som också annars är aktiva och gärna hakar på nya idéer.

– De vanliga grupperna splittras för att ungdomarna ska komma ifrån sina invanda roller, säger Ikonen. Här i Sibbo blandar vi också språkgrupperna. Man hittar nya sidor hos sig själv och märker att de man vanligen umgås med också visar fram nya sidor.

– Vi vill visa ungdomarna att de kan påverka nu och inte först när de blir vuxna. Ingen är ensam och tillsammans kan de få förändringar till stånd.

– Lärarna och ungdomsarbetarna i Sibbo har fördomsfritt kommit med i arbetet, säger Ikonen. Tanken är att projektet kan fortsätta också när vårt team lämnar Sibbo, till exempel på modersmålstimmarna och på gymnastiktimmarna. Vi står till förfogande med råd och hjälp också i fortsättningen.

UNGA KAN PÅVERKA. Veera Ikonen från Gutsy Go vill att de unga hittar nya sidor hos sig själv och andra under projektets gång. Bild: Kristoffer Åberg

Respekt i Arken

Solen skiner över daghemmet Arkens alla barn som leker ute på gården. De har fått besök av barnen från vändaghemmet Huvikumpu och av två grupper med Gutsy Go-åttor med ledare, projekten Visa respekt! och Kanakylpy. Barnen får leka och dansa och bekanta sig med hästen Veega, med tre hönor och en liten hund som fryser så mycket i den kalla vinden att den placeras inomhus. Barnen filmas och intervjuas.

VILL DU HA MOROT? Bild: Kristoffer Åberg

Veega har ganska mycket spring i benen men låter sig snällt matas med morotsbitar på utsträckta barnhandskar. De tre hönorna är först helt stumma när de plockas ur var sin papplåda ner i en provisorisk bur, en resesäng för barn. Efter bara en liten stund är de helt acklimatiserade och kacklar i högan sky, utom när de får bråttom att picka i sig brödbitarna som barnen släpper ner genom takgallret. Utan galler flyger de ut.

En grupp med svenska åttor har tillsammans med specialungdomsledare Ronja Roms funderat på vilka konflikter det finns i Sibbo och hur man kan lösa dem. Allt handlar om respekt, har gruppen kommit fram till.

KACKEL. Barnen gillade att mata hönorna som fick en tillfällig bur i en gammal resesäng för barn. Bild: Kristoffer Åberg

– Alla respekterar inte varandra i dag, säger Benjamin Enlund. I min vardag märks det till exempel i skolbussen. Någon spelar musik alltför högt och vägrar att skruva ner volymen.

– På lektionerna behövs det också mer respekt, säger Victoria Lindberg. Det är alltför mycket oljud och den som vill lyssna kan inte koncentrera sig.

I den här gruppen finns inget speciellt medieteam, alla gör allt, man filmar och editerar tillsammans.

En del av gruppen gör ett besök på brandstationen för att diskutera respekt med brandpersonalen.

Den andra delen ska fråga barnen i daghemmet Arken hur de visar respekt för varandra.

Respekt är att hjälpa

– Respekt är ett ganska svårt ord, vet du vad det betyder? Ida Henriksson har småpratat en stund med Anton Simonsén om vad han brukar göra på dagis och kommer nu fram till kärnan i dagens uppdrag.

– Jag vet inte.

– Men om du gissar. Vad tror du att det kan vara, respekt?

– En krokodil.

– Det var en bra gissning.

– När ni leker här på dagis, du och dina kompisar, brukar ni då vara snälla med varandra? Brukar ni hjälpa varandra?

– Jo, jag hjälper alltid.

– Det är respekt vet du. Att bry sig om och att hjälpa.

GUTZY GO-GESTEN. Anton Simonsén spänner bicepsen och Victoria Lindberg filmar. Bild: Kristoffer Åberg

Anton Gädda brukar också vara hjälpsam.

– Jag är stark och orkar bära stora bord.

Dagen fortsätter med intervjuer med Sibbobor som rör sig i Nickby centrum. Det blir många tankar om hur man kan visa respekt för varandra.

Fina projekt

– Det är fina projekt som våra ungdomar har plockat fram, säger Ronja Roms. Jag blir riktigt rörd. Man märker att de iakttar sin omgivning.

I höstas föddes tanken att ta Gutsy Go till Sibbo.

– Vi kontaktade teamet och fick genast i gång ett fint samarbete med Nickby hjärta. Det är skolan som har möjliggjort den här veckan. Matsalen har till exempel delats och Gutsy Gos scen finns i den ena avbalkade delen. Det betyder att matsalen är mindre än vanligt för de andra eleverna, men allt har förlöpt hur bra som helst.

HEJ DÅ HÄSTEN! Bild: Kristoffer Åberg

Roms gillar konceptet med att låta ungdomarna själva lyfta fram både problemen och problemlösningarna.

– Det är mycket lyckat. Ungdomarna har också orkat fokusera hela tiden, trots att det har blivit intensiva dagar.

På fredag kväll visas alla filmerna från åttornas Gutsy Go-projekt i Nickby hjärta.

Texten har kompletterats 22.3. klockan 16.30 med namnen på de två grupper som träffade barnen i daghemmen Arken och Huvikumpu.