Unga Estrid sprider på läsglädje

Bild: Jon Nyqvist

Producent Sanna Sofia Vuori och den unga Estrid Airas lärde känna varandra på teaterlaboratoriet Teatroteket. Fyra år senare sprider de på läsglädje för barn och unga genom Estrids bokklubb.

Näst sista inspelningsdagen för programmets andra säsong är över. I morgon väntar ett prov i skolan men Estrid Airas, elva år, verkar inte oroa sig.

­– Det går nog bra med provet. Jag har hunnit förbereda mig bra.

Sanna Sofia Vuori, som är producent och regissör på Estrids bokklubb, berättar att alla på teamet som ligger bakom programmet har lärt sig massor sedan de spelade in den första säsongen.

­– Nu spelar vi in alla avsnitt under en månad och Estrid har fått förstärkning av tio-åringen Milo Laurent som nu delar på programvärdsjobbet. Milo och Estrid har fyra gäster var.

– Mitt jobb har blivit minst fyra gånger lättare, säger Estrid med ett brett leende.

Just nu går Estrid i skola i Helsingfors, men i sommar ska hon flytta till Lovisa. Det är inte första gången hennes familj bott i Lovisa, men den här gången lär hon stanna kvar ett tag. Estrid lyser upp när hennes nya hemort kommer till tals.

Jag älskar Lovisa! Det är så hemtrevligt på något vis med alla egnahemshus. När jag är ute i Lovisa med pappa så hälsar han på de flesta som kommer emot. Alla känner alla.

– Jag älskar Lovisa! Det är så hemtrevligt på något vis med alla egnahemshus. När jag är ute i Lovisa med pappa så hälsar han på de flesta som kommer emot. Alla känner alla. Dessutom är mina vänner i Lovisa väldigt intresserade av bokklubben.

När det gäller Estrids egna favoritböcker räcker det inte en sekund förrän hon deklarerar en klar vinnare.

– Harry Potter böckerna. Jag brukar säga att antingen älskar man dem eller så har man ännu inte läst dem.

Första säsongens 8 avsnitt finns på Youtube

Programmet är menat att väcka läsglädje hos barn och unga

Första delen av säsong två publiceras 28 augusti

Hon har inte sett alla filmatiseringar än, men enligt Estrid är böckerna klart bättre än filmerna.

– Vissa karaktärer ser inte alls ut som jag föreställde mig när jag läste böckerna.

Via sin bokklubb har Estrid fått träffa och intervjua många kända barnboksförfattare och illustratörer. Alla är inte så modiga att de skulle klara av den uppgiften.

– Ulf Stark är en av min mammas idoler. Men när hon fick chansen att träffa honom medan han var gäst på bokklubben så vågade hon inte. Hon missade sitt livs chans!