Ung, slagkraftig seniorgrupp Sibbo-Vargarnas stolthet

JÄMNA PRESTATIONER. Sibbo-Vargarnas Joakim Nordström tog två 16:e platser och Simon Lindström två stycken 17:e platser i junior-FM förra helgen. I dag inleder de senior-FM i Vanda. Bild: IF Sibbo-Vargarna

För första gången på mannaminne har Sibbo-Vargarna en ordentlig bredd på seniornivå då en handfull av föreningens egna söner växt ur juniorpjäxorna.– Vi har ett bra flyt i föreningen, säger tränaren Kim Nordström.

Årets första FM-helg i längdåkning skjuts i gång i dag i Vanda med parsprinterna. I år ställer Sibbo-Vargarna upp med inte bara ett eller två, utan hela tre duon i parsprinten.

– Det är lika många lag som IF Minken har, säger SV-tränaren Kim Nordström som är nöjd med att den lilla östnyländska föreningen kan ställa upp med lika många lag som storföreningen från Österbotten.

På programmet under årets första FM-helg står förutom parsprinterna också mellandistanserna 10 och 16 kilometer för damer respektive herrar samt skiathlonloppen. I början av april då den andra FM-helgen ordnas åks de individuella sprinterna, stafetterna och drottnings- och kungssträckorna 30 och 50 kilometer.

Tränaren Nordström som tillsammans med Ben Lindström ansvarar om de äldre idrottarna är nöjd med bredden som Sibbo-Vargarna ställer upp med.

– Vi har en seniorgrupp för första gången på säkert tjugo år. Vi har ett jättebra ungdomsgäng och flera första årets seniorer. Vanligtvis tar juniorerna slut i 18-årsåldern men nu har vi ett äldre gäng med i rullorna, säger Nordström.

Av SV-åkarna är Jonas Nordström, Benjamin Holmgren, Benjamin Tulonen och Mark Lindström i tjugoårsåldern medan nya ansiktet Wilhelm Stenbacka med sina 27 år rentav är en veteran. I helgens FM får också två juniorer chansen då Joakim Nordström, 18, och Simon Lindström, 17, paras ihop i lagsprinten.

– Vi har ett A-lag, ett armélag och ett juniorlag, säger tränaren Nordström.

Den yngre duon Nordström och Lindström presterade starkt i junior-FM förra helgen då Nordström tog hem två 16:e placeringar och Lindström två stycken 17:e platser.

Egna träningsläger

Också bakom senioråkarna jobbas det hårt inom Sibboföreningen – det usla skidvädret till trots. Omkring 20-30 små skidåkare deltar i olika knattegrupper i föreningens regi varje vecka.

– Vi har bra ett bra flyt i föreningen, säger Nordström nöjt.

I Sibbo ställer man sig positivt till att vintern och bättre skidväder ännu kommer. Då skulle föreningens idrottare inte behöva åka längre bort för att kunna träna. För tillfället tränar Sibboskidarna ofta i Borgå eller i Vanda, men förhoppningarna är att träningar så småningom också kan ordnas i Söderkulla.

Seniorgruppen har löst problemet med dåliga väderförhållanden med en handfull långa veckoslutsläger bland annat i VM-landskapen i Lahtis och i estniska Otepää.

– De dåliga vintrarna betyder att vi får sitta mera i bilen, säger Nordström.

Vädret och snöläget kommer också att spela en stor roll i SV:s egna evenemang under vårvintern. Söderkullaspelen går av stapeln i slutet av februari och i början av mars arrangeras både Vargspåret och Sibbo 3-milen.