Ung aktivist trotsar gruvjätte

AKTIVIST. Riikka Karppinen är huvudpersonen i Petteri Saarios nya dokumentär Aktivisti. Trots sina unga år kämpar hon mot en amerikansk gruvjättes planer på att etablera sig i Naturaskyddade områden utanför Sodankylä. Bild: Petteri Saario

Petteri Saarios dokumentärtfilm Aktivisti kom till över en period på sex år. Tevepremiären är i maj men före det visas filmen på vita duken i Borgå.

Sodankylätjejen Riikka Karppinen och hennes kamp mot den internationella gruvjätten som vill etablera sig i hennes hemkommun Sodankylä, det är temat för Petteri Saarios senaste dokumentärfilm Aktivisti, aktivisten.

Filmen är inspelad över en period på sex år och under den tiden får man följa med hur den tonåriga gruvarbetardotterns politiska instinkter vaknar – hon ger sig in envis kamp mot gruvbolaget och för regionens unika natur.

"De gräver hål och betalar för dem", säger den unga aktivistens mormor Tekla Karppinen i filmen. "Men ingen sa vad det betyder", tillägger hon om provborrningarna som utförts i området kring Sakatti. Planerna på att öppna upp en 830 kvadratkilometer stor koppar- och nickelgruva engagerar lokalbefolkningen, men inte alls alla delar Riikka Karppinens gröna syn på etableringen.

Rar aapamyr

Där aktivisten Karppinen ser hur den unika, Naturaskyddade aapamyren Viiankiaapa hotas av gruvdriften ser andra nya arbetsplatser och inkomster. "Den lokala arbetskraften räcker inte till för gruvdrift i den här skalan. Vi får skadorna på miljön men pengarna landar utomlands", säger hon i filmen.

Där många ser snabba cash står Riikka Karppinen för visionerna. Hon tittar flera tiotals år framåt och funderar på läget i hembyn Kersilä efter att all malm vunnits ut. Ära aapamyrens naturvärden förstörda för alla framtid? Kan man äta fisken som dras upp ur vattendragen?

SKYDDAD. Viiankiaapas rara aapamyr utanför Sodankylä hör till ett Naturaområde. Bild: Antti Saario

"En enda människa kan påverka" säger Karppinen som engagerat sig i kommunalpolitiken och som blev de grönas röstdrottning i Sodankylä i fjolårets kommunalval. Nu sitter hon sin andra period i kommunens beslutsfattande organ och funderar på att ge sig in i rikspolitiken.

Politik och lappugglor

I Aktivisti varvar Petteri Saario klipp ur Riikka Karppinens vardag – diskussioner som hon för med sin familj och andra bybor – med inslag från politiska möten, demonstrationer och aktualitetsprogram i teve som hon deltagit i.

Insprängda mellan faktabitarna, som den att 5 000 kvadratkilometer av finlands gruvtäkter ligger på just myrar och mossar, finns hisnande bilder som demonstrerar den unika naturen som gruvplanerna hotar: hisnande landskap, tultande björnungar, plirande lappugglor och prunkande tallbitar.

Petteri Saario står för manus, regi, film och klipp medan Perttu Hietanen, som också medverkat i flera av filmarens andra projekt, står för den trollbindande musiken.

Dokumentärfilmen som producerats av Borgåbolaget DocArt premiärvisades på filmfestivalen i Sodankylä i juni och har efter det visats bland annat i den inhemska serien på Tammerfors filmfestival. Aktivisti ska också delta i filmfestivalen One World i Prag, en av världens största filmsammankomster som fokuserar på mänskliga rättigheter.

Engagerar folk

– Aktivisti har väckt mycket intresse. Folk tycker att det känns otroligt och väldigt orättvis att en utländsk gruvjätte planerar en gruva på en av Finlands mest värdefulla mossar, en plats som dessutom är skyddad, säger Petteri Saario.

Med filmen hoppas han att flera människor skulle uppmuntras att aktivera sig för saker som är viktiga för dem. En annan aspekt är förhoppningen att Aktivisti ska inspirera flera unga att engagera sig i och påverka samhället.

Bland annat det här har östnylänningarna chansen att diskutera med Petteri Saario som finns på plats när Aktivisti går upp på Bio Rex i Borgå den 15 april klockan 14. Då kan intresserade se filmen gratis och få reda på hur projektet sett ut i kulisserna. Filmen och diskussionstillfället räcker cirka 1,5 timmar.

Fotnot: Europarlamentariker Heidi Hautala har på Riikka Karppinens initiativ gjort ett skriftligt spörsmål till EU-kommissionen där man kräver en undersökning av huruvida det amerikanska gruvbolaget följt EU:s naturdirektiv i fråga om Viiankiaapa.

FAKTA

Aktivisti

Regi, film och manus Petteri Saario.

Regihjälp och research: Sari Orkomies.

Klipp: Petteri Saario.

Ljudplanering: Joonatan Hietanen.

Musik: Perttu Hietanen.

Kompletterande foto: Antti Saario och Kari Kemppainen.

Längd: 57 minuter.

Producerad på DocArt, Tiina ja Petteri Saario i samarbete Yles dokumentärprojekt.

Visas i TV1 den 14 maj klockan 21.30, repris den 20 maj klockan 11.30.