Undergroundfesten flyttar till centrum med hiphopkväll – Sairas T är dragplåster

HIPHOP. Tio artister, vissa här på bilden, ställer sig på scenen den 19 januari när Club06:s kväll P-town Rap Live Club äger rum. Fahredin Latifi sitter på lastpallarna. I bakgrunden sitter Jayem, Franklyn, Gray Gambina, Osamu, Maik, Kasku och J. Damage. Bild: Max Nyberg

Club06 hyllar betongförorternas undergroundkultur. Den har lockat till sig lokala musiker och artister de senaste tre åren. Nu tar sig festen in till centrum med P-town Rap Live Club.

Lokalerna är tomma, utöver några stolar runt en hög med fraktpallar som (i det här fallet ironiskt nog) trendriktigt dubblerar som kaffebord. Väggarna är kala, och belysningen dämpad. Några lysrör blinkar trött i taket. Egentligen är lokalen väl helt perfekt för den kommande klubbkvällen.

Runt det tillfälliga bordet sitter ett halvdussin unga musiker och kulturaktivister som själva deltar på ett eller annat sätt. Här finns artistnamn som Jayem, Franklyn, Gray Gambina och Osamu – för att nämna några. De är representanter för ett kulturliv som bubblar under ytan i Borgå och som, påpekar de med en aning stolthet, berättar om ett liv i betongförorterna. För visst, den sidan av kulturen finns också i Borgå – en undergroundkultur som får sitt utlopp i hiphop, punk och konst.

P-town Rap Live Club

19 januari i tidigare Nevada (Mannerheimg. 20).

Tio artister uppträder, däribland Sairas T, Osamu+Nahka, Jam, Kasku, Huntti.

Biljetter cirka 10 euro. Dörrarna öppnar klockan 18.

Evenemanget hittas på Facebook och på bailataan.fi.

Den före detta källarkrogen Nevada ska förhoppningsvis fyllas av hiphoppare och musikdiggare för åtminstone en kväll i januari. Club06 bjuder på P-town Rap Live Club som för med sig tio artister och en helkväll med 18 års åldersgräns.

Fahredin Latifi, som håller i trådarna för Club06, tittar omkring sig.

– Det är en otrolig tur att vi fick använda den här platsen. Jag har själv minnen härifrån. Nu ska vi försöka skapa det här, och om det inte lyckas så får vi tänka om.

Hela Borgå

Det är inga amatörer som tar sig an kvällen. Fahredin Latifi har det som kanske kan kallas huvudansvaret via hans företag, vattenhålet Gammelbackan baari. De senaste tre åren har han där, tillsammans med en rad andra entusiaster och medarrangörer, arbetat med Club06 som erbjuder en scen för unga och oerfarna artister. Meningen är nu att skapa ett varumärke som kan flytta runt lite varstans enligt behov – något som också 06 syftar på. Det ska vara för hela Borgå, inte bara 06100.

– Det ska vara låg tröskel, så att också de som aldrig stått på scenen ska få en chans. Visserligen har vi utpekade tider för alla, så det är ändå ingen open mic. Principen är att Club06 ger en scen för förortsungdomar, säger Latifi.

Tidigare har festen ägt rum i "Kamppula" – Gammelbacka – men lokalerna börjar bli lite trånga. Så dels ser man det som en lockande utmaning att fylla en större lokal, dels vill man föra festen till ett nytt område.

– Ungefär samma gäng har jobbat med det här under dessa tre år. Nu blir det större.

Allt som allt uppträder tio artister den här gången, främst lokala förmågor. Man har också ett dragplåster utifrån: Sairas T, vars andra album Delirium nådde andra plats på Finlands officiella albumlista år 2016. I praktiken handlar det alltså om en helkväll som slutar först på småtimmarna.

– Den här första kvällen är rapmusik, i framtiden kan det bli något helt annat. Det kan vara punk eller rock, eller techno. Eller annan kultur, som konst eller dans. Platsen kan mycket väl byta också, säger Latifi.

Alla är vänner

En av de som ska uppträda går under artistnamnet Osamu, egentligen Samu Leppä. Han berömmer genast konceptet, inte minst eftersom det är förvånansvärt svårt att få plats på någon scen om man inte hörs på radion. Han firar nu också skivrelease med spelningen.

– Min skiva kommer ut då, och meningen är att spela igenom hela. Jag har skrivit berättelser ur en påhittad persons synvinkel, säger Leppä och pekar på killarna runt sig.

– Tre av de här typerna deltar på skivan, fortsätter han. Min första skiva gav några spelningar, men det är svårt. Man får själv ordna sin fest om man vill stå på scenen.

Latifi nickar och hakar på.

– Det är så det är. Vi är polare, och vi fixar själva våra egna spelningar och fester. Och Club06 har visat sig vara mycket populärt.

I gänget finns också en kameraman som filmar kvällen.

– Det ger material som artisterna kan använda i sina musikvideor, säger Latifi.