Ulla Donner får Serie-Finlandiapriset

PRISAD. Ulla Donner fick Serie-Finlandiapriset för sin serieroman Skiten. Bild: Schildts & Söderströms

Finlandiapriset för bästa seriealbum 2020 landade i år i Borgå. Det är serieromanen Skiten av Ulla Donner, bosatt i Hindhår, som får priset. Serie-Finlandiapriset är 5 000 euro.

Serieromanen Skiten och författaren och seriekonstnären Ulla Donner får Serie-Finlandiapriset i år.

Serieromanen Skiten handlar om några arbetskompisar på reklambyrån Dream Hackers Disruption Agency som går på after work efter att de fått veta att de kanske kommer att få sparken följande dag. Samtalet rör sig kring frihet: frihet gällande jobb, livsval, konsumtion och framtid. På jobbet håller de på med en reklamkampanj för Porv. Porv är en potatisproteinbaserad korv som kommer att skriva köttsubstitutshistoria. Problemet är bara att potatis inte innehåller så värst mycket protein.

Den enväldige domaren var i år Aulikki Oksanen. Oksanen motiverar sitt val så här:

– Ulla Donners Skiten är en originell och skarp samtidssatir. Trots att "Sibiriska tundran tinar" endast i en liten pratbubbla i början av romanen blir den okontrollerbara naturen samt människors handlingar och val verkets viktigaste teman. Donners teckningskonst är rolig och uppfinningsrik. Den visar tafsande händer och kvinnors avsky, avokadoplantor i fönstren, sexlekars surrealistiska kaos. Även språket, dialogen och funderingarna känns genuina och aktuella.

Författare

Ulla Donner föddes 1988 i Helsingfors och bor nu i Hindhår i Borgå. Hon har studerat grafisk design på Aalto-universitetet, och serieteckning & illustration på studieutbyte i Paris 2014. Sin kandidatexamen tog hon 2016.

Donner har tidigare fått Finlands svenska författareförenings debutantstipendium 2018 för serieromanen Spleenish. Med den var hon också nominerad för Serie-Finlandia 2018. Nu gick det hela vägen.

Serie-Finlandia delas årligen ut till ett finländskt seriealbum. Både album som getts ut på förlag och sådana seriekonstnärer gett ut själva kan kandidera för priset. En jury som utser tio finalister bland de inlämnade kandidatförslagen väljs varje år. Juryn utser också den enväldiga domaren som fattar beslut om vem som får priset.

Skiten utkommer på finska med namnet Sontaa på Kustantamo S&S.

Serie-Finlandiapriset delas ut första gången år 2008.

Priset grundades av Tampere kuplii-seriefestivalen och Tammerfors stad.

Priset delas ut årligen i samband med Tampere kuplii-festivalen för ett enskilt förtjänstfullt seriealbum och till dess upphovsman.

Prisets värde är 5000 euro.

År 2020 var 57 seriealbum nominerade till priset.

En förvalsjury valde ut tio finalister varav årets enväldige domare Aulikki Oksanen utsåg vinnaren.

Mer läsning