Ulf Backman är död

ALLTID RAKT PÅ SAK. Ulf Backman har gått bort. Bild: Kristoffer Åberg

En kommunpolitiker av den gamla stammen har gått bort.

Kommunpolitikern, pensionerade bostadschefen, fackbossen, travexperten Ulf Backman har avlidit den 22 juni bruten av en långvarig sjukdom.

Ulf Backman pensionerades för drygt två år sedan efter över fyrtio år i kommunens tjänst, först Borgå landskommuns och efter kommunfusionen 1997 Borgå stads tjänst. De sista åren jobbade han som bostadschef.

Ulf Backman invaldes i fullmäktige från SFP:s lista första gången 1983. Efter en paus på tre perioder kring sekelskiftet ställde han igen upp i kommunalvalet 2008, blev invald och valdes till ordförande i både bildningsnämnden och den regionala räddningsnämnden. Räddningsnämnden ledde han ända till sin död.

Ulf "Uffe" Backman var aldrig rädd att berätta vad han egentligen ansåg, varken i politiken eller i arbetslivet där han också var fackligt aktiv. I pensioneringsintervjun i ÖN i februari 2018 berättade han att han bara en gång har röstat mot sin egen övertygelse.

– Det var under det allra första mötet under min första period som fullmäktigeledamot, jag minns inte mer vad det handlade om.

– Jag gick efteråt till min mormor, som var från Savolax, och hon gav mig ett råd som jag har följt sedan dess: Ta bara sådana beslut att du kan sova lugnt om nätterna.

– Han var alltid rakt på sak och förställde sig aldrig, det var lätt att leva med honom, säger hustrun Gunilla Backman efter ett äktenskap på nästan 44 år.

Ulf Backman sörjs av familjen och en stor vänkrets.

Mer läsning