Uggla visar bilder på Colmio

Pensionerade Sibbofotografen och hobbymålaren Carl Uggla ställer ut en serie slående fotografier på Galleria Colmio i Borgå. Själv föredrar han att kalla dem bilder.

– Det känns inte rätt att kalla det för fotografier eftersom motiven är till den grad manipulerade att de inte längre är fotografier. Därför bilder, säger Carl Uggla som har en trettioårig karriär bland annat som press-, reklam- och modefotograf bakom sig.

Under sin yrkesverksamma tid fastnade han aldrig för digitalkameror, utan föredrog traditionell filmkamera. Riktigt övertygad om digitalfotograferandets förträfflighet är han inte heller ännu, men däremot har han blivit förtjust i hur mycket man kan justera bildfilerna på datorn. Resultatet av det suget visar han på Galleria Colmio i form av fjorton bilder.

Motiven har han till största delen hittat i hemtrakterna i Sibbo, bortom husknuten, i trädgården och lite längre bort, bland annat i Sibbo storskog. Studier över Sibbo å återfinns i tre bilder.

– Jag har bland annat fotograferat vyn över gamla bron, man kan nästan kalla det ett obligatoriskt Sibbomotiv.

I flera av bilderna tar han närkontakt med motivet och för kameralinsen riktigt nära vattendroppar, iskristaller och rimfrosttäckt tak.

Strukturer

I Plantans höst har Uggla fotograferat en frostbiten jordgubbsplanta hemma i trädgården. I bilden har han förstärkt det bladgröna som höstkylan färgat med röda effekter. Också i Droppen formligen sprakar höstglöden, och bägge bilderna för fram Carl Ugglas känsla för färger, kontraster och strukturer.

Jag har bland annat fotograferat vyn över gamla bron, man kan nästan kalla det ett obligatoriskt Sibbomotiv.

Från Sibboenvirongerna går resan också till Istanbul där ett gistet tak, precis intill turisterna vallfartsmål Hagia Sofia-moskén, fångade hans uppmärksamhet och förvandlades till en starkt abstraherad närbild.

De senaste åren har Uggla mestadels låtit sitt yrkesvapen, kameran, stå på skåpplats; han har föredragit att måla omgivningarna med pensel på duk.

Kontraster

– Nu har jag faktiskt börjat bära kameran med igen, men syftet är främst att söka potentiella målningsmotiv. Jag söker fånga till exempel speciella ljusförhållanden eller fina former och kontraster med kameran. Rakt av från foto målar jag mera sällan.

Bilderna på Colmio avslöjar en fotograf med sinne för kompositioner som fungerar, men Carl Uggla har inte för avsikt – "fast man ska aldrig säga aldrig" – att ytterligare utforska det manipulerade fotografiers möjligheter. I ställer satsar han på måleriet och tar sikte på sommarens konstexpo i magasingalleriet intill gamla järnvägsstationen i Borgå, och höstens expo på Artborg i Nickby.

Carl Ugglas fotografier visas på Galleria Colmio till och med den 13 maj.