Tyyni ska bli störst på kontinenten

FINA BANOR. Matti Koskenmäkis putt hittar hem på frisbeegolfbanan i Joensuu. Bild:

I slutet av maj arrangeras frisbeegolfevenemanget Tyyni i Sibbo. Enligt Juha Kytö, som fungerar som drivmotor för det veckolånga jippot, är målet att arrangera Europas största tävling i frisbeegolf.

– Vår målsättning är att bli störst på kontinenten. Det innebär ett deltagarantal på 600 spelare, säger Juha Kytö.

Idén till evenemanget fick Kytö i våras då han åkte till Florida i USA för att följa Glassblown Open, världens största frisbeegolfevenemang med 1 200 spelare från olika håll i världen.

– Glassblown Open är utan tvekan det största jippot i branschen. Arrangörerna hade exempelvis reserverat 780 platser för amatörspelare och samtliga platser fylldes på futtiga åtta minuter.

När Juha Kyrö återvände från USA började han leka med tanken att introducera formatet här i Finland. Han kontaktade arrangörerna i USA samt de största aktörerna i branschen och fick positiv respons.

– De största tillverkarna av frisbeegolfprodukter var direkt med på noterna. I det här fallet innebär det att deltagarna i samband med sin anmälning till vår tävling får tre gånger så mycket produkter som i normala fall.

Tyyni kommer att arrangeras den 22-28 maj på tre olika banor. Man har redan kommit överens med Joensuun Tila i Söderkulla och frisbeegolfbanan i Stensböle och förhandlar om att montera en tillfällig bana i Söderkulla Gårds omgivning.

– Om vi inte får grönt ljus i Söderkulla blir frisbeegolfbanan i Nickby den tredje tävlingsbanan för evenemanget, säger Kytö.

Tävlingsvecka i maj

Frisbeegolf är en sport som spelas med en disc (frisbee).

Målet är att spela en bana från början till slut med så få kast som möjligt.

En bana består vanligtvis av 9 eller 18 hål och man har klarat ett hål när man har kastat frisbeen i en korg, även kallat kedjehål.

Frisbeegolf är både lättillgängligt och billigt att utöva.

De flesta banorna i Finland är uppsatta i parkmiljö och kostnadsfria att besöka.

Tävlingen i Sibbo kommer också att fungera som deltävling i professionella EuroTour i frisbeegolf. Av de 600 platserna har 150 reserverat för så kallade Pro-spelare medan återstoden av platserna väntas fyllas upp av amatörspelare på olika nivåer.

– Den officiella tävlingen på EuroTour arrangeras den 25-27 maj men vi ordnar mindre tävlingar under hela veckan. Vi räknar också med att kunna erbjuda barn en chans att få pröva på grenen, säger Juha Kytö.

ELDSJÄL. Juha Kytö håller i trådarna för frisbeegolfevenemanget Tyyni som i slutet av maj arrangeras i Sibbo. Bild:

Som arrangörer för den kommande stormönstringen fungerar Sipoon Discstroyers tillsammans med huvudstadsklubben Disc Golf Vikings. Juha Kytö, som själv sysslat med frisbeegolf i 25 års tid, fungerar som ordförande för den senare och är medlem även i Sibboföreningen

– Jag har också tidigare arrangerat tävlingar men aldrig ens i närheten i den här storleksklassen. Normalt brukar deltagarantalet vara mellan 30 och 60 spelare men nu handlar det om tiofaldiga siffror.

Trots att det fortfarande återstår ett halvår till Tyyni kan arrangörerna redan nu glädja sig över att tävlingen väckt ett stort intresse.

– Det har kommit in anmälningar från USA, Estland och förvånansvärt många från Norge, där frisbeegolf fortfarande är en tämligen liten gren. Jag tror det här kommer att bli riktigt bra.

I praktiken är tävlingen i Sibbo öppen för spelare på alla nivåer. Det enda som krävs är en officiell tävlingslicens.

– Om någon känner sig sugen så uppmanar jag hen att vara i kontakt med sin närförening och höra sig för hur man ska gå till väga för att skaffa sig en tävlingslicens.

Mer läsning