Tyst musik fyller kyrkorna i Askola och Borgå

SÄLLSYNT CHANS. Jazzpianisten och harpisten Iro Haarla uppträder under veckan före påsk i Askola kyrka och Borgå domkyrka. Tillsammans med storbandet UMO Helsinki ger hon konserten Silent music. Bild:

Sextonmannabandet UMO Helsinki är ute på jazzande turné tillsammans med Iro Haarla, jazzpianisten och harpisten som är en sällsynt syn på finländska scener. På fredag spelar man i Askola kyrka och på blåmåndagen, det vill säga måndagen som inleder stilla veckan, står Borgå domkyrka i turen.

Stillsamt är också temat för konserten som går under namnet Silent music. Så är också Iro Haarlas tonsättningar – uttryckligen komponerade för UMO Helsinki – avsedda för att stilla sig som formar repertoaren. Publiken får bland annat hör stycken Ante lucem som berättar om påskens händelser och Kristi lidanden. Det fyrdelade verket är komponerat för symfoniorkester och jazzkvintett, och har väckt mycket uppmärksamhet runtom i världen.

Kurkien taru, som handlar om de långhalsade flyttfåglarnas långa färder, och den av vindens styrka inspirerade Led by the wind finns också med på repertoaren. Värt att lyfta fram är också Iro Haarlas komposition On the edge of a world som hon tonsatt uttryckligen för den här påsktida konsertserien. Stycket skrivet för harpa och storband får samtidigt sitt uruppförande.

– Med min musik strävar jag efter att sprida ljus, väcka djupa känslor och locka människor att dela med sig av sin glädje. Konsertens går i en anda av stillhet, och jag ser fram emot att tolka mina tankar tillsammans med UMO Helsinki under ledning av dirigenten Mikko Hassinen, säger Haarla i ett pressmeddelande.

Iro Haarla, som väldigt sällan ger konserter i Finland, hörs båda bakom pianot och vid harpan under den konsertturnén Silent music. Harpan är ett ovanligt big band-instrument och konserterna kommer med andra ord att bjuda publiken på en sällsynt klang- och ljudvärld. Haarlas man, basisten Ulf Krokfors, ses också i UMO Helsinkis uppsättning.

Konsertturnén som landar i Askola kyrka och Borgå domkyrka avrundas på skärtorsdagen på Musikhuset i Helsingfors. Biljetterna till de östnyländska konserterna kostar 25/20 euro och fås i förköp via liveto.fi samt från biblioteket i Askola samt servicestället Kompassen. Biljetter fås även kontant vid dörren.

Askola kyrka fredagen den 12 april klockan 18, Borgå domkyrka måndagen den 15 april klockan 19.

Mer läsning