Tvååriga OK Trians supersäsong – "Gör oss jätteglada"

OK Trians år 2016 var en fullträff. Bild: Pekka Vuorinen

OK Trians debutsäsong i fjol var alldeles ypperlig. Nästan en fullträff. Då man beskriver den östnyländska orienteringsstolthetens säsong 2016 kan man stryka över ordet "nästan" från förra meningen.

För några veckor sedan firade OK Trian sin andra födelsedag. Den andra tävlingssäsongen avslutades på finaste tänkbara sätt då Finlands Orienteringsförbund utnämnde den östnyländska sammanslutningen till årets förening.

"OK Trian är ett bra exempel på en lyckad föreningsfusion. Föreningen är en aktiv aktör i alla orienteringsgrenar och medlemmarna har bra energi också för tävlingsarrangemang". Så lyder förbundets lovord om årets orienteringsförening anno 2016.

OK Trians ordförande Jari Johansson har all anledning att vara nöjd med den rivstart som föreningen stått för de gångna verksamhetsåren. Då han frågas om årets höjdpunkter brister han ut i ett skratt.

– Det finns så många!

– Det senaste är förstås att Trian valdes till årets förening. Sammanslutningen har gått bra och vi har kommit väldigt snabbt till bra resultat. Det gör mig och oss jätteglada. Då vi startade verksamheten hade jag nog en bra känsla men ändå ett litet tvivel. Att vi fick priset är en stor sak, säger Johansson.

När man på efterhand funderar på den gångna orienteringssäsongen känns det rätt logiskt och minst sagt befogat att nykomlingen OK Trian fick priset för årets förening. Johansson anade att något gott kommer att hända då förbundet kontaktade honom före prisgalan och menade att han borde komma personligen på plats.

– Jag trodde att vi skulle få priset för årets PR-evenemang för Toppligans deltävling i Borgå. Jag blev glatt överraskad då jag fick höra att vi valts till årets förening i stället. Det var en målsättning att nå det någon dag, men den uppfylldes snabbare än jag trott.

"Grejer man minns resten av livet"

Andra höjdpunkter var givetvis just Toppligatävlingen i Gamla stan i Borgå som lockade världstoppen och en hel massa publik – både på plats och via tv-rutorna. Trian stod också värd för en hel det orienteringsjippon från mindre tävlingar och gemensamma stora träningspass till de traditionella stora evenemangen Kadaverloppet och Husqvarna-tävlingen, som lockar ett tusental deltagare varje år.

– En stor helhet av bra Trian-anda, sammanfattar Johansson.

Trian-andan har också synts i tävlingarna. Framför allt har Trians fana burits högt i de traditionella budkavletävlingarna.

– Idrottsmässigt har året varit bra. FM-bronset i herrstafetten och tolfteplatsen i Jukola. Det är prestationer som vi bara kunde drömma om före sammanslutningen. Det bevisar att vi gjort det bra. Det är grejer man minns resten av livet.

Trots att allt gått smidigt enligt planerna är det knappast många som trodde att Trian på bara två år skulle gå från noll till hundra. Men då man följer planen så faller pusselbitarna på sina platser.

– Som Jörgen Wickholm sade då vi började: det tar en tid att vi lär känna varandra och våra styrkor. De olika föreningarnas medlemmar kände nog varandra från förr men de hade aldrig tävlat ihop.

Gjort namn för sig

Också på individuell nivå regnade framgångarna tätt. Det blev landslagsuppdrag både på cykel och till fots och bland annat Elli Virtas guld i veteran-VM är en prestation som inte bleknar då den blåvita orienteringssäsongens toppar jämförs.

OK Trian är redan ett känt namn i orienteringskretsarna och efter en sådan säsong som 2016 var är det roligt att blicka framåt mot 2017.

– Nu blir det mängder av hård träning och bland annat ett läger i Spanien. Det är full fjång, om några månader så börjar säsongen igen.

Förutom idrottarna är de föreningsaktiva också fullt sysselsatta kommande år. Utöver de traditionella egna evenemangen står Trian som värd för Ungdomens Jukola som tillsammans med Husqvarna-tävlingen bildar Trian Dubbeln den 19-20 augusti.

Mer läsning