Två veckors poststrejk hotar – ingen utdelning under strejken

Den hotande poststrejken kommer att stoppa utdelningen i två veckor i november. Bild: John Eriksson/SPT

Om parterna inte når en överenskommelse så kommer Postens anställda att lägga ner arbetet i november.

Postens anställda kommer att strejka i två veckor om arbetsgivarna och arbetstagarna inte når en överenskommelse, meddelar Post- och logistikbranschens union (PAU).

Planen är att strejken ska börja måndagen den 11 november klockan 6 och sluta söndagen den 24 november klockan 24.

Under strejken kommer postutdelningen, hanteringen och transporten att stå stilla.

Strejken omfattar kring 9 000 anställda.

Servicebranschens arbetsgivarförbund Palta och Posten har meddelat att man ämnar ersätta de anställdas nuvarande kollektivavtal med ett sämre avtal.

PAU är inte redo att godta det nya avtalet.

Detta har hänt:

14.10: Fackförbundet PAU signalerar att de tar till stridsåtgärder om man inte kommer framåt i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarsidan. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut den sista oktober.

2.10: Efter flera månader av stark kritik avgår Postens vd Heikki Malinen som suttit på posten sedan 2012. Han säger själv att det var hans eget beslut. Han får inget avgångsvederlag. Hans månadslön var 46 000 euro.

17.9: Posten berättar att den inte verkställer de omstridda lönesänkningarna. Lönerna för de cirka 700 som jobbar inom postsorteringen är på samma nivå tills januari 2022. Bonusar kommer att införas i april nästa år för de här anställda.

11.9: Helsingin Sanomat skriver att så många som 8 000 anställda av postens sammanlagt 22 000 anställda kan få sänkta löner. Statsminister Antti Rinne (SDP) säger då att man kunde slopa kravet på att posten ska gå med vinst. Eller att man kunde införa en kompensation för dem som drabbas av lägre löner.

5.9: Det kommer fram uppgifter om att posten ska ha köpt aktier i Finlands dyraste golfklubb Sarfvik Golf samtidigt som man inledde samarbetsförhandlingar 2015. Förhandlingarna ledde till att 300 personer miste jobbet. Enligt Iltalehti var det vd:n Heikki Malinen som fattade beslutet om köpet.

1-5 september: Postens anställda i Vanda, Lundo, Seinäjoki, Jyväskylä, Lahtis, Villmanstrand, Kuopio, Tammerfors och Uleåborg strejkade. Posten ansåg att strejken var olaglig.

29.8: Posten meddelar att ett annat billigare kollektivavtal ska införas för cirka 700 personer som jobbar med postsortering. Det skulle ha inneburit att lönerna skulle ha sjunkit med 30 procent.