Två markbränder i Borgå, en på Nestes område – ingen fara för anläggningen

BRAND. En markbrand uppstod också vid Venjärvivägen i Siggböle. Bild: Kristoffer Åberg

Två markbränder uppstod på tisdagen. Den ena uppstod på Nestes område, den andra i Siggböle.

Det förelåg ingen större fara för anläggningen när en markbrand uppstod på Nestes område i Sköldvik på tisdagsförmiddagen. Jourhavande brandmästare Björn Westermark säger till ÖN att elden fick sin början några hundra meter ifrån anläggningen, på andra sidan av en väg. Brandorsaken är okänd.

– Vinden var inte kraftig, och vi kunde begränsa framfarten och sedan släcka. En liten byggnad på ungefär 20 kvadrat brann helt, bara skorstenen fanns kvar. Jag vet inte vad det var för byggnad. Situationen var aldrig farlig om man tänker på anläggningen, säger Westermark.

BRAND. En markbrand uppstod också vid Venjärvivägen i Siggböle. Bild: Kristoffer Åberg

Lite efter klockan 12.30 uppstod en annan markbrand, den här vid Venjärvivägen i Siggböle. Situationen där utvecklar sig, och lite innan klockan 13 uppgraderades branden till medelstor.

Klockan 14 uppger man från räddningsverket att markbranden började med en storlek på ungefär 100 gånger 200 meter, men att den ännu växer. ÖN:s fotograf, som är på platsen, uppger att det är ett kalhygge som brinner och att jourhavande brandförman Jari Laine berättat att en släckningshelikopter är på väg till platsen.

På platsen finns också Mikko Välikangas från UPM Metsä som säger till ÖN att området är en arbetsplats där man formar marken för trädplantering. Hans gissning är att elden fått sin början från en gnista från ett arbetsfordon.

– Eldsvådan påverkar inte arbetet, det är mera som gödsel. Vi kan börja plantera helt i vanlig ordning, säger Välikangas.

Han tillägger att eldsvådor som det här oftast kan vara ett problem i juni när torkan och värmen är mera påtagliga.

– Det är ganska exceptionellt att det händer nu.

Björn Westermark nämner att det inte varnas för brandfara just nu, men att situationen sannolikt kommer att ändras.

– Antagandet är att varningen kommer på torsdag, med ett högt index. Varma och torra dagar är att vänta.

SLÄCKNING. En helikopter deltog i släckningarbetet vid Venjärvivägen. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning