TV-serien Egenland slog ner i Lovisa

När programledarna Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén från YLE besöker Lovisa kunde man tro att den gamla Pernåbon Aldén har klar hemmaplansfavör. Men riktigt så enkelt är det inte när man som turist besöker sin gamla hemstad.

Nicke Aldén har visserligen gått i Lovisa gymnasium, men på den tiden fanns exempelvis inte fenomenet Lovisa Historiska Hus.

– Nu får jag lov att uppleva min hemstad med nya ögon, säger Aldén. Inte heller har jag besökt exempelvis Sauna Obscura som vi nu ska ro ut till med konstnären Heidi Lunabba.

Många Lovisabor känner förstås till att Sauna Obscura är en flytande bastu som är konstruerad som en stor kamera. Men när tv-teamet besöker bastun kan man räkna med att den blir känd även utanför Östnyland.

Publikens val

Hela programserien baserar sig på tv-publikens egna tips om speciella resemål i Finland. Inspelningsteamet definierar serien som ett kulturreseprogram där publiken bestämmer vad som är kultur.

– För det här avsnittet fick vi cirka 40 tips om olika resemål i Västnyland och Östnyland, säger Nicke Aldén. Men när vi gallrar bland olika förslag försöker vi lyfta fram sådant som klart skiljer sig från det vi gjort tidigare.

Nu får jag lov att uppleva min hemstad med nya ögon.

Sammanlagt har inspelningsteamet fått upp till 1 300 tips ifall man räknar ihop alla förslag som strömmat in från publiken både under programseriens första och andra säsong.

Ännu är det för tidigt att säga exakt när avsnittet om Lovisa sänds, men det blir möjligtvis redan i november.

Tvåspråkiga inspelningar

En annan sak som gör programserien unik är att den är tvåspråkig, eller kanske till och med flerspråkig. Hela projektet Egenland är ett samarbete mellan finska och svenska Yle.

ROENDE KONSTNÄR. Heidi Lunabba ror programledare ut till sin flytande bastu Sauna Obscura som vem som helst kan besöka utanför Skeppsbron i Lovisa. Bild: Peik Henrichson

– Under den här inspelningssäsongen har vi redan hunnit göra intervjuer på engelska, spanska, franska och tyska, även om de flesta intervjuer förstår görs på de inhemska språken, säger den andra programledaren Hannamari Hoikkala. Vi växlar ständigt språk på en höft.

Egenland besökte Lovisa under stadens så kallade superveckoslut, det vill säga under evenemanget Lovisa Historiska Hus.

– Vi ska försöka utforska hur det känns att öppna sitt hus för främlingar, säger Nicke Aldén. För mig känns allt det här som ett alla tiders sommarjobb, och då har jag haft flera skojiga sommarjobb i mitt liv.