Turistbyrån ger sig ut bland folk

TURISTHJÄLPARE. I sommar återvänder turistinformationen till Gamla stan, närmare bestämt till Kaplansgården. Fr.h. turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen med marknadsföringsplanerarna Tanja Peisala, Hanna Palo och Jessica Backman. Bild: Jeannette Lintula

Borgå stad satsar i sommar på turistinformation på bred front. Sex turistrådgivare patrullerar på stan och kan spåras via en app. Dessutom öppnas ett informationsställe i Gamla Kaplansgården.

Borgå stads turistinformation flyttade för fem år sedan från turistkärnan vid Krämartorget till den nuvarande platsen i Konstfabriken. Som ett komplement till högkvarteret har turistbyråns anställda hjälpt besökare utifrån ett serviceställe under Mannerheimgatans bro, men i år söker man sig ännu närmare de populäraste turiststråken.

– Den 5 juni öppnar vi ett informationsställe i Gamla Kaplansgården där turisterna kan be om hjälp och plocka åt sig en broschyr om Borgå, säger stadens turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Officiellt har turistinformationen ännu inte flyttat in i den gamla gården vid Rådhustorget, men i tamburen räcks en vägg redan fack med Borgåbroschyrer på olika språk. Inom kort kommer fjolårshäftet på cirka trettio sidor att bytas ut mot årets nedbantade version: en utvikbar broschyr med en karta över Borgå som fokuspunkt.

Karta och program

– Vi såg så många turister riva ut kartan på sista sidan och slänga resten av informationen om Borgå att vi beslöt att lägga om konceptet, säger marknadsföringsplanerare Hanna Palo.

Den nya broschyren – som finns på tio olika språk – kommer i stället att delas ut tillsammans med ett veckoprogram där turisternas tipsas om vilka evenemang och jippon som råkar sammanfalla med deras Borgåbesök. Sex kartautomater ute på stan hjälper också till att sprida välbehövlig information.

Stadens turistgäng satsar överlag på ett aktivt grepp och information öga mot öga.

– Kaplansgården fungerar som bas för turisthjälpen och alla dagar finns en person på plats för att hjälpa turisterna, inne i huset eller ute på gården. Dessutom syns vi ute på gatorna, säger Palo.

Kod och ballonger

Sex anställda turistinformatörer, Borgå Helpit, Borgåhjälparna, rör sig nämligen på daglig basis ute bland turisterna och svarar på frågor om allt från närmaste toalett till mest populära sevärdheter.

Utrustade med ryggväskor med informationsmaterial, iklädda knallblå huvjackor, med ballonger svajande ovanför huvudena och teknik som gör dem sökbara via en mobilapplikation ska "hjälparna" dessutom vara lätta att hitta vid de vanligaste turiststråken.

– Från och med den 5 juni syns Borgå Helpit på samma karta där man genom att läsa en QR-kod kan följa med var stadsbussen Rinkeli rör sig i realtid, säger Sari Myllynen. Målet för oss är att komma närmare resenärerna som rör sig i Borgå.

Under de tre senaste somrarna har mellan 14–19 000 turister sökt sig till turistinformationen under bron. Myllynen hoppas på att minst lika många besökare hittar till Kaplansgården även om man varken har cyklar eller brädor för ståpaddling att hyra ut. Speciellt de sist nämnda har varit väldigt populära.

Konst som draghjälp

– I Kaplansgården har vi i stället konst som draghjälp. Den 16 juni intar en av Borgå Triennalens utställningar, Drawing is a common thing, galleridelen av byggnaden.

Sari Myllynen ser positiv på den kommande turistsäsongen – som faktiskt kört i gång på allvar redan nu. I måndags stod hela raden av ryska charterbussar parkerade på Krämaregatan och turistgrupperna flockades kring sina rysktalande guider på Rådhustorget.

– Vi är långt ifrån toppåren före rubelns devalvering 2015, men i februari var mängden ryska besökare faktiskt 290 procent större jämfört med fjolåret.

Turistsommaren i Borgå kommer med flera nya aktörer och nya aktiviteter, och Myllynen hoppas att man vid årets slut har spräckt fjolårssiffran på cirka 1 miljon resenärer. Andelen utländska resenärer växer hela tiden, men i första hand sätter hon sin tillit till inhemska resenärer.

Res i Finland

– Vi gjorde en undersökning på den typiska Borgåresenärens profil. Största delen av besökarna är pensionärer från Nyland som kommer till Borgå med egen bil.

Draghjälp får Borgå av Arbets- och näringsministeriet utmaningskampanj för inrikesturismen Finn ditt Finland. Kampanjens syfte är att uppmuntra finländare att göra åtminstone en semesterresa till i hemlandet under jubileumsåret Finland 100. I slutänden skulle det betyda ökade inkomster och flera arbetstillfällen, speciellt för unga.

– Vädret är förstås en faktor som påverkar mängden inhemska besökare. Vi hoppas på en sommar med fint väder, säger Sari Myllynen.

Turistinformationen i Kaplansgården öppnar den 5 juni och har öppet må-fre 10–18, lö-sö 11–17.

Den 5 juni inleder också sex hjälpare, Borgå Helpit, sitt turistinformativa arbete ute på stan. Deras position kan spåras vi en QR-kod.

Turistinformationens centralplats, med bland annat broschyrförråd och webbchatt, finns fortsättningsvis i Konstfabriken. Öppethållningstiderna är mån-fre kl. 9–18, lö kl. 11–16, sö stängt.

Mer läsning