Avantis mobila miniversion är här – i dag blir det blås vid stranden, barock i köpcentrum, jazz i trädgården och tango på torget

TILLBAKA. Dirigenten Esa-Pekka Salonen är en av grundarna till Avantis Sommarmusikfestival. Nu återväder han till Borgå samtidigt som festivalen återgår till rötterna och drar ut på stan. Bild: Heikki Tuuli

Avantis Sommarmusik-festival har flyttats till sommaren 2021 men i stället arrangerar man en minifestival i Borgå på torsdag. Mini-Sommarmusik drar ut på stan och bjuder på allt från tango till barockmusik.

Mini-Sommarmusik heter kammarmusikorkestern Avantis satsning som under en dag hämtat flera kammarmusik- och solokonserter till Borgå. Som klimax fungerar avslutningskonserten Fog på Konstfabriken: den dirigeras av världsberömda dirigenten Esa-Pekka Salonen, en av Avantis grundare.

Med miniversionen av musikfestivalen går man tillbaka till rötterna och till idén som låg som grund för den allra första festivalen. Redan 1986, under Avantis allra första Sommarmusik, spred sig kammarorkesterns solister och ensembler över hela staden, och den traditionen tar man fasta på i sommar. Vad sägs om att höra bleckblåsare vid Hammars strand eller vid Vårberga köpcentrum?

Kammarmusikorkestern Avantis Mini-Sommarmusik i Borgå ordnas torsdagen den 25 juni.

Festivalen sprider sig runtom i staden, popup-konserter ordnas bland annat här: Fabrikssalen, Gamla Kaplansgården, Runebergs hem, fullmäktigesalen i stadshuset, Hammars strand, köpcentret i Vårberga, Stefan Löfvingsgatan, Gamla rådhustorget med fler.

För att försäkra sig om trygga förhållanden för både publik och musiker är publikmängden vid inomhuskonserterna begränsad till 1–25 personer beroende på konsert.

Platserna som konsertpublik har lottas ut, vid dörren till konsertplatserna finns några enstaka gratisplatser tillhanda. De delas ut till publiken i ankomstordning tidigast en halv timme innan konserten börjar.

Under festivaldagen uppträder musikerna på kaféer i Gamla stan, på gårdar i förorten, på torg och i trädgårdar. Repertoaren vandrar från barock via nutidsmusik till jazz och tango, och ensemblerna uppträder i varierande uppsättning. Det blir konserter med soloharpa respektive blåsoktett och fart lär det blir med bleckblåsensemblen Brassa på, som rör sig i olika delar av staden.

Strax innan den avslutande kvällskonserten bjuder åhörarna också på en fanfar från Konstfabrikens tak.

Vinn biljett på lotteri

Vid kvällskonserten på Konstfabriken framför Aino Tenkanens stråktrio Uneen putoan, Heidi Hassinens elektroniskt förstärkta trio Kato och Veli Kujalas verk Accordeon hyperoriental för mikrotonalt ackordeon och ljudband. Den första avdelningen avslutas med Jukka Tiensuus Nemo, som plöjer musikaliska världshav.

Den andra avdelningen inleds med ett uruppförande: Juho Kangas Secondi e strumenti för basklarinett, gitarr och kontrabas. Därefter följer fyra scener ur Mari Sainios monologopera The raven, som baserar sig på Edgar Allan Poes klassikerdikt med samma namn. Solist är barytonen Henri Tikkanen.

BLAND FOLK. Mini-Sommarmusikfestival i Avantis regi bjuder på konserter runtom i Borgå: från Hammars strand och Vårberga köpcentrum via restauranger och kaféer till salarna i Konstfabriken. Bild: Marco Borggreve

Konserten avslutas med Esa-Pekka Salonens verk Fog, som nu framförs för första gången i Finland.

Mini-Sommarmusikarrangörerna månar om trygga förhållanden råder både för publik och musiker, och publikmängden vid inomhuskonserterna är begränsad till 1–25 personer beroende på konsert. Platserna som konsertpublik lottas ut (se faktaruta).

Publiken kan också delta i konserterna via video- och radioinspelningar: kvällskonserten på Borgå Konstfabrik visas i direktsändning via Borgå Live och via Avantis Youtube-kanal där inspelningar från dagens andra konserter publiceras även efter evenemanget. Avslutningskonserten kommer också att visas på Yle Arenan.

Klicka här för att se hela programmet.