Tummen upp för tjusiga Borgåvyer

Niko Laurila rör sig dagligen i Gamla stans gränder och environger i jakt på fina fotomotiv. Hans hisnande vackra bilder har fått upp till 20 000 att visa tummen upp på webben.

Borgåkillen Niko Laurila (f. 1992) fastnade för fotohobbyn redan i unga år och är numera passionerad – och professionell – fotograf på heltid. Laurila är självlärd som fotograf och genom flitigt fotograferande är han numera en fullfjädrad finlirare med kameran.

– Jag fotograferar dagligen och har som mål att varje dag ladda upp en bild med Borgåmotiv i sociala medier.

Laurilas vykortsvackra vyer, tagna främst från Gamla stan, har med tiden blivit något av virala fullträffar. Bilderna som han publicerat på sin webbplats har fått 20 000 personer att flagga med tummen upp och under vissa dagar har antalet besökare på sidan varit hela 300 000 personer.

Många fotograferar Borgåvyer, varför är just dina bilder så populära?

– Jag försöker föra fram ett nytt och annorlunda perspektiv på bekanta motiv. Till exempel rör jag mig ofta ute tidigt på morgonen eller i skymningen, då känns ljuset extra inspirerande.

Fotograferar flitigt

Niko Laurila har visserligen erfarenhet av att fotografera ur ovanlig vinkel, nämligen från luften. Tillsammans med en kompanjondriver han företaget Ilmavaltiaat som specialiserat sig på flygfotografi: Laurila är känd från förut för sina fina bilder ur flygperspektiv.

Men när det gäller slitna motiv, såsom strandbodar, rådhustorg och kyrkbackar, då gäller det att fotografera om och om igen – återvända till samma plats under olika årstider och under olika tidpunkter på dygnet – för att lyckas knäppa en bild som får folk att haja till.

– Jag har märkt att samma plats kan fotograferas på tusentals olika sätt.

Laurila går igenom sin bildskörd och gör små korrigeringar innan han planterar fotografierna på sin webbplats och i sociala medier.

Äkta utgångsläge

– Det är viktigt för mig att bilderna är äkta. Jag skapar effekterna genom att experimentera med olika slutartider och genom att använda olika objektiv, inte genom mangla fotografierna i ett bildbehandlingsprogram.

Nu följer Laurila upp succén i sociala medier med en första fotoutställning som går under namnet Borgås vackra mångsidighet. Femton utvalda fotografier från åren 2015–2017 hänger under de närmaste veckorna på väggarna i restaurang Vitriini i Konstfabriken.

Bilderna har tidigare gått att se på fotografens Facebooksida och Instagramkonto, men det är något helt annat att se vackert inramade, uppförstorade kvalitetsavdrag på bilderna. Niko Laurilas Borgå bildar en hisnande kavalkad av flammande aftonrodnad, stjärnbestrött morgondis, glimmande fullmåne och dimhöljda landskap.

FAKTA

Borgås vackra mångsidighet

Niko Laurila ställer ut 15 fotografier med Borgåmotiv i restaurang Vitriini i Konstfabriken.

Utställningen pågår till och med den14 maj.