Trots nyheterna: hus på glesbygden hittar nog köpare

BOSTÄDER. Mikael Strömfors från Aktia fastighetsförmedling beskriver bostadsmarknaden i Borgå som stabil. Bild: Max Nyberg

I Borgå har bostadsmarknaden inte råkat ut för några större förändringar mellan 2018 och 2019.

Fastighetsförmedlare Mikael Strömfors tittar omkring sig i trerummaren som finns i ett 1950-talshus i centrala Borgå. Bostaden ligger på 80 kvadrat och är till salu för 250 000 euro via Aktia fastighetsförmedling.

– Den ska nog gå åt, området är centralt och huset har hiss. Med tanke på bottenplanen är det kanske främst en lägenhet för ett äldre par.

Vi har stämt träff för att diskutera bostadsmarknaden i östra Nyland, specifikt Borgå. Det visar sig att Strömfors är positiv.

– Det gick bra förra året. Man kan inte ens säga att något visst område skulle fungera bättre än något annat, alla har sina kunder. Det handlar bara om rätt prissättning.

Attraktiv stad

Rent generellt är Borgå mycket intressant för en bostadsförmedlare, åtminstone om man frågar Strömfors – främst för att staden inte är någon sovort där folk åker till Helsingfors för att jobba för att sedan stänga in sig när de väl är hemma. Här finns en del att göra, plus att kultur- och restauranglivet är aktivt. Och naturen finns på promenadavstånd.

– Det är alltså en attraktiv stad. Och med blicken på framtiden så finns här fantastiska möjligheter om man tänker på obebyggda tomter. Startskottet tror jag blir Valtimohotellet när det blir färdigt. Det kommer att ha en inverkan på Borgå och intresset att flytta hit.

Förvisso har Strömfors inte kollat närmare på hur stor andel av kunderna som kommer från andra orter. Magkänslan är ändå att majoriteten inte är Helsingforsbor som så, snarare att de har flyttat söderut med urbaniseringen.

– Många kommer från någon ort och slår sig ner i huvudstadsregionen. I något skede är de ute efter något som påminner om hemma, och hittar då Borgå. Här bra finns bra förbindelser och det är en äkta stad som inte känns konstgjord.

Stabilt läge

Siffermässigt kan man konstatera att det varken gått ovanligt bra eller ovanligt dåligt – året 2018 är i stort sett jämförbart med 2019. Strömfors konstaterar att prisnivån hållit i sig, precis som försäljningstiden (se faktaruta).

– Summerat skulle jag säga att läget är stabilt. Men om man tittar på områden så är min "mutu" att bostäder i centrum och i bra bolag med hiss ökar i efterfrågan i jämnt takt med att befolkningen åldras.

Ett annat exempel är ettor i centrum som sällan är lediga. De köps ofta av investerare för att hyras ut.

Strömfors poängterar också att enfamiljshus på glesbygden inte heller är så oattraktiva som den senaste tidens nyhetsrapportering låter förstå, åtminstone inte i östra Nyland – alltså i trakterna kring Sibbo, Borgå, Lovisa och Askola.

– De blir nog sålda, och för bra priser också. Det är ändå korta avstånd i dessa trakter.

Också mera värdefulla områden som Gamla stan och Kvarnbacken är intressanta för köpare, även om man där ofta tvingas ha lite is i magen som säljare.

– I Gamla stan kan försäljningstiderna bli långa, men prisnivån har hållit i sig.

Hus säljer i Lovisa

I Lovisa är Strömfors kollega Kerstin Rosenqvist mycket positiv angående bostadsmarknaden.

– Det går mycket bra för tillfället. Jag vet inte vad det beror på, kanske den snöfattiga vintern som gjort att våren upplevs ha kommit tidigare. Men själv har jag märkt att särskilt egnahemshus går åt i Lovisa. Jag är mycket optimistisk, säger Rosenqvist.

Hon nämner att hon haft dubbla antalet affärer jämfört med samma tid förra året.

– Jag har inte samlat någon statistik som så, men om jag tittar på mina egna affärer så är skillnaden markant. Jag har främst också sålt hus.

Ungefär hälften av de affärerna är familjer eller par som flyttar från huvudstadsregionen.

– De är sannolikt ute efter billigare och större boende. Vi ser inte heller någon större skillnad mellan olika områden i Lovisa.

Pandemin kan påverka

Den pågående coronapandemin är ändå ett frågetecken också inom mäklarbranschen. Till exempel intervjuade Helsingin Sanomat Nordeas chefsekonom som uppger att det på kort sikt åtminstone inte ska ha någon inverkan, men att läget kan se annorlunda ut om krisen förlängs.

Mikael Strömfors håller delvis med om saken, men ser inte att det finns risk för någon katastrof. Såväl han som Rosenqvist nämner att man för tillfället slopat öppna visningar.

– Jag var med 1989 och 1990 när det var fritt fall neråt och räntorna låg på 20 procent. Vi gjorde ändå affärer. Men visst, det påverkar den ekonomiska aktiviteten och många branscher kommer säkert att känna av det. Och det gör folk mera försiktiga. Så det kan komma att märkas i vår bransch.

Siffrorna jämför 2018 och 2019.

Antal affärer i Borgå: 863/907.

Kvadratmeterpris i snitt i Borgå: 2 426e/2 538e.

Enfamiljshus i Borgå kostade i medeltal drygt 296 000 euro, bostäder 175 000, år 2019.

Enfamiljshus i Borgå kostade i medeltal drygt 273 000 euro, bostäder 161 000, år 2018.

2019 såldes enfamiljshus i medeltal på 120 dagar.

2018 var tiden 111 dagar.

Källa: Centralförbundet för Fastighetsförmedlingens prisuppföljningstjänst.

Mer läsning