Trollets vän trollbinder sin publik

GEOLOG. Tomi Korhonen spelar den entusiastiska, spasmiga geologen och doktorn i folkloristik Markus Blomkivst. Under pjäsens gång fungerar han som dramatisk guide och berättare. Bild: Jenna Emtö

Barnteaterpjäsen Trollets vän är en levande och inspirerande föreställning. Historien om ett ensamt troll som mot alla odds blir vän med en sprudlande skymningsstråle fängslar sin publik.

Naturäventyret Trollets vän börjar redan vid Ringborgsbryggan i Lovisa. Publiken möter då för första gången den ivriga, sympatiska och något socialt tafatta geologen och doktorn i folkloristik, Markus Blomkvist (Tomi Korhonen). Iklädd gröna regnkläder och en brun cowboyhatt presenterar han sig som guide för dagens expedition som ska ta oss till Kampuslandet. Där ska vi undersöka öns stora stenbumlingar, som inte är vanliga stenar, utan som en gång i tiden sägs ha varit troll.

TROLL. Trollet (Miro Jerohin) lever ensam på Kampuslandet tills han en dag möter Skymningsstrålen. Bild: Jenna Emtö

Enligt legenden reste en trollfamilj söderifrån till Finland för att de lockades av de långa, mörka finska vintrarna – det är under natten som trollen trivs bäst. Men familjen överraskades av den korta midsommarnatten och hann inte undan före de blev träffade av solens strålar och tros ha förvandlats till sten.

Expedition Kampuslandet

Efter båtresan går vi en promenad genom en snårig skog för att sedan komma fram till släta klippor och en vacker utsikt över det vida havet. Geologen delar ut två viktiga hjälpmedel som behövs för expeditionen. Vi blir utrustade med mörkerseende glasögon för att kunna tyda eventuella nattliga varelser och blåbärsris att gömma oss bakom om vi skulle stöta på oväntat sällskap i skogen. När vi fortsätter möts vi plötsligt av en märklig syn – småstenar som lagts på rad i ett sicksackat mönster som leder fram till samlingen stenbumlingar. Sedan hörs höga snarkningar och tunga andetag.

LYCKOPILLER. Den glada Skymningsstrålen (Heini Rautoma) gör varje dag en solhälsning uppe på stenbumlingen. Bild: Jenna Emtö

- Schh! Vad är det där?, utbrister geologen och hukar sig samtidigt som han pekar på en smutsig fot som sticker ut bakom stenbumlingen. Det är ju ett livslevande troll!

Mot alla odds

Pjäsen är den första produktion som den nya fria teatergruppen KvG sätter upp tillsammans. Inspirationen till handlingen har teatergruppen fått från Reino Helismaas sång Päivänsade och menninkäinen som handlar om omöjlig kärlek. Den tvåspråkiga teaterupplevelsen handlar om ett ensamt Troll (Miro Jerohin) som lämnats åt sitt öde och längtar efter sin familj. Trollet sover om dagarna och leker om nätterna medan Skymningsstrålen (Heini Rautoma) är vaken om dagarna. Till slut korsar deras vägar. Trots att Trollet borde akta sig för solstrålar och trots att det finns språkbarriärer dem emellan, då Trollet talar svenska och Skymningsstrålen finska, finner de varandra genom lek och sång.

Aktuella teman

Pjäsen berör teman som ensamhet, vänskap över språk- och andra gränser, och om att besegra rädslan för det okända. Tematik som känns oerhört aktuell både för barn och vuxna. Det är en rörande och interaktiv föreställning där publiken bjuds in att delta. Publiken följer efter karaktärerna när de förflyttar sig i naturen, men måste även gömma sig för att inte bli upptäckta av dem. Handlingen blir därför levande och det blir inte en tråkig stund. Regissörerna Ria Bäckström och Tomi Korhonen har lyckats skapa en imponerande och välavvägd helhet samtidigt som de visar att de har ett öga för detaljer – särskilt pjäsens specialeffekter är väluttänkta och övertygande.

Pjäsens slut känns aningen abrupt och det interaktiva samspelet mellan publiken och skådespelarna kunde med fördel ha fått fortsätta i några scener till för att tydligare knyta ihop berättelsen. Scenen, det vill säga naturen, ramar in pjäsen bra. Båtfärden ut till ön var dock inte utan sina utmaningar då det bland annat var höga vågor som gjorde att båtresan blev längre än planerat. Men det var värt det för att få ta del av en sådan kreativ, orädd och engagerad teaterföreställning.

Trollets vän – Peikon ystävä

Regi: Ria Bäckström och Tomi Korhonen

Dräkter: Tina Karvonen

Layout och grafisk design: Samuel Salminen

Manus, scenografi och rekvisita: arbetsgruppen i samråd med naturen. All scenografi är upphittad på spelplatsen.

Producent: Heini Rautoma

På scenen: Miro Jerohin, Tomi Korhonen, Heini Rautoma och Ria Bäckström. Premiär 29.7. och visas fram till den 14.8.