Tro, liv och Pride teman på utställning i Lovisa kyrka

ANNORLUNDA. Ilar Gunilla Persson har tidigare fotograferat bildens Hbtiq-person som redan som liten förstod att hon "inte var som de andra flickorna". Bild: Ilar Gunilla Persson

Fotokonstnären Ilar Gunilla Persson, som flyttar in i Lovisa gästateljé i augusti, söker deltagare till sitt fotoprojekt om Hbtiq-personer som har en bakgrund eller är uppväxta inom något religiöst samfund.

Ilar Gunilla Persson deltar i Transfolk Kucku 2018–19 festivalen med sitt fotoprojekt God Love Pride kring Hbtiq-personer med en religiös bakgrund. I augusti kulminerar satsningen i en fotoutställning i Lovisa kyrka.

Nu efterlyser Persson personer som vill dela med sig av sin historia, som kan vara ett minne eller en specifik händelse som präglat personens "komma ut"-process.

– Jag söker deltagare till mitt fotoprojekt om Hbtiq-personer som har en bakgrund eller är uppväxta inom något religiöst samfund, säger fotokonstnären i ett pressmeddelande.

Personen som deltar behöver inte, men får gärna, själv medverka i bilden. Ilar Gunilla Persson och personen vars berättelse visualiseras planerar bilden tillsammans. Det kan vara en tanke, en händelse, en känsla eller något abstrakt som förvandlas till ett fotografi.

Det finns flera olika sätt för bilden att födas, och samarbetet kan ske via mejlkontakt eller personligen. Personen vars historia berättas i bilden får delta anonymt och har också rätt att godkänna eller förkasta fotografiet.

Persson vill gärna att den som deltar skriver en text som presenteras med bilden.

Egna erfarenheter

Ilar Gunilla Persson växte själv upp i ett religiöst sammanhang där gemenskapen var stark och ledningen stark och dominerande. Det är orsaken till att hon intresserat sig för motsvarande upplevelser bland andra Hbtiq-personer.

Projektet God Love Pride startade i samband med en utställning vid Jakobstads Pride 2014. Sedan dess har projektet svällt ut: Persson insåg att det finns många Hbtiq-personer med liknande erfarenheter, det vill säga som vuxit upp och präglats av ett trossamfund, frikyrka eller liknande. En gemensam nämnare för samfunden är att ledningen och sammanhållningen ofta är stark, och att det sällan finns plats för att ifrågasätta eller tänka annorlunda.

– Där finns också en stark gemenskap, trygghet med vänner, släkt och familj. Att komma ut som homosexuell i en sådan miljö är ofta väldigt svårt. En del tvingas att bryta helt med familj och hela sin bakgrund för att kunna leva som den är. Allt på grund av hur guds ord tolkas, säger Ilar Gunilla Persson.

Den som är intresserad av att delta i fotoprojektet eller har frågor kan kontakta konstnären.

God Love Pride visades i Vadstena Klosterkyrka 2017 och i sommar står Lovisa Kyrka i turen.

Ilar Gunilla Perssons utställning är ett led i den femte Kucku-festivalen, TransFolk Kucku 2018–19 som arrangeras av Loviisa Contemporary ry. Festivalen är uppbyggd kring Checkpoint-evenemang, där festivalbesökarna kan samla miniatyrkonstverk i form av stämplar i konstpassen som delas ut till alla besökare.

Mer läsning