Tro Kärlek Hopp-fotoprojekt fortsätter i Lovisa Gästateljé

FOTOKONST. Ilar Gunilla Persson är tillbaka i Lovisa och fortsätter arbeta med sitt projekt där hon avporträtterar LHBTQ-människor som har en bakgrund i ett religiöst sammanhang. Bild:

Den svenska fotokonstnären Ilar Gunilla Persson är i Lovisa igen för några veckor efter en avbokning i residensprogrammet vid Lovisa gästateljé.

Ilar Gunilla Perssons projekt Tro Hopp Kärlek handlar om LHBTQ-människor som har en bakgrund i ett religiöst sammanhang. Hon söker fortfarande deltagare, som vill berätta om sina erfarenheter i fotografiets form.

Persson växte själv upp i en by i mellersta Sverige där de flesta grannar, släkt och vänner var med i någon av området sju frikyrkoförsamlingar. Gemenskapen var stark men hon kände sig alltid annorlunda och utanför. Först i vuxen ålder började Ilar Gunilla Persson förstå varför. Hon kunde inte acceptera hur församlingen behandlade, tänkte och agerade mot människor som inte trodde och tänkte som de.

– Under ett års tid har jag träffat många som har liknande erfarenheter som mig. Jag har bett dem att fundera på hur de skulle visualisera med en bild hur deras resa sett ut, säger hon i ett pressmeddelande.

Det är möjligt att delta i projektet anonymt och Persson söker också modeller som hon kan fota för att illustrera andra människors erfarenheter. Intresserade personer kan kontakta Persson med epost ilargunilla@gmail.com eller besöka henne i gästateljén i Forum-huset.

Några av projektets foton visades i en utställning i Lovisa kyrka i somras. Persson ska visa sina nya bilder nästa sommar i samband med TransFolk Final Destination-evenemanget. Där visas ny konst av alla årets residenskonstnärer.

Mer läsning