Tredje pris till tidningen Östnyland

TEAMWORK. Det krävs ett fungerande team för att göra en bra tidning. På bilden chefredaktör Helén Kurri och Oskar Skogberg som gjorde layouten för det prisbelönta numret. Bild: Max Nyberg

Tidningen Östnyland kom på tredje plats i lokaltidningstävlingen i år. Chefredaktör Helén Kurri är glad och stolt och poängterar att det bakom varje tidning finns ett team.

Innehållet i Östnyland är mångsidigt. Tidningen skriver skickligt om aktuella ämnen ur lokalt perspektiv.

Det tycker juryn i Lokaltidningstävlingen om tidningen Östnyland, som får ett tredje pris i lokaltidningstävlingen i år. Tidningen deltog i klassen för tidningar som utkommer fler än tre dagar i veckan.

– Det känns jättebra att tidningen får den här utmärkelsen, speciellt med tanke på de förändringar som vi håller på att genomföra. Vi gör redan nu en tidning som prisbelönas, och vi kommer att göra lika bra tidningar i framtiden, säger chefredaktör Helén Kurri.

Det var numret från tisdagen den 19 april som deltog i tävlingen.

Tidningen Östnyland blir en tvådagarstidning om ungefär en månad.

– Den kommer att kännas bekant för läsaren, men också ny och fräsch, säger Kurri.

Teamwork

FAKTA

Lokaltidningstävlingen

Kiuruvesi-lehti vann klassen för tidningar som utkommer en gång i veckan. På andra plats kom Uutis-Jousi som utkommer i Siilinjärvi. Tredje blev Tyrvää Sanomat från Sastamala. Tävlingen för bästa nätpublikation vanns av Iijokiseutu från Pudasjärvi.

Tidningen Jämsän Seutu vann klassen för tidningar som utkommer två dagar i veckan. På andra plats kom tidningen Loviisan Sanomat, som liksom Östnyland ägs av KSF Media. Tredje blev Kuhmolainen. Tävlingen för bästa nätpublikation vanns av Kangasalan Sanomat.

Tidningen Västra Nyland vann klassen för tidningar som utkommer minst tre dagar i veckan. På andra plats kom Åbo underrättelser och på tredje plats Östnyland. Tävlingen för bästa nätpublikation vanns av Koillissanomat från Kuusamo.

Helén Kurri lyfter fram hela personalen och de många arbetsinsatser som ligger bakom varje tidning. För att en tidning värd att belönas ska bli till krävs att många gör ett bra jobb.

Det var Oskar Skogberg som gjorde layouten för det vinnande numret. Han är inne på samma spår som chefredaktören.

– Det är stor variation i tidningen och finns många grafiska element som gör läsupplevelsen ännu bättre och erbjuder flera vägar in i artiklarna, säger han.

Skogberg är nöjd med hur tävlingstidningen ser ut, också i efterskott.

– Då det finns bra bilder och artiklar blir slutresultatet också bättre och det gör arbetet med layouten mer givande.

Då det finns bra bilder och artiklar blir slutresultatet också bättre och det gör arbetet med layouten mer givande.

Studerande avgör

Nitton journaliststuderande vid yrkeshögskolan Haaga-Helia och två grafikerstuderande från yrkeshögskolan Metropolia satt med i gruppen som utvärderade tidningarna. Gruppen leddes av lektorn i journalistik Sari T. Tiiro och medianom Ida Kukkapuro, som är fri journalist. Fem journaliststuderande från Haaga-Helia utvärderade nätpublikationerna under ledning av reporter Antti Järvi.

Det är Tidningarnas förbund som ordnar lokaltidningstävlingen. I år deltog 88 tidningar och 33 nätpublikationer Pristagarna premieras i kväll på Tidningarnas förbunds stora tidningsdagar som ordnas i kväll i Borgå.

Tre av KSF Medias tidningar premieras i kväll. Tidningen Västra Nyland som utkommer i Raseborgsområdet vann klassen för tidningar som utkommer fler än tre gånger i veckan, samma klass där Östnyland kom på tredje plats. Det blev också en andra plats – Loviisan Sanomat kom tvåa i klassen för tvådagarstidningar.

det är fjärde gången på raken som Västra Nyland tar hem segern. Tidningen Östnyland vann andra pris i samma klass i fjol.

Mer läsning