Tre massexponeringar i Lovisa – två i skolor, en i Tors juniorlag

Tre massexponeringar har ägt rum i Lovisa, varav en i Lovisavikens skola. Bild: Kristoffer Åberg

Under torsdagen har man konstaterat tre "massexponeringar" av coronaviruset, uppger Lovisa stad i ett pressmeddelande.

I dag, den 15 oktober, har man konstaterat tre större exponeringar i Lovisa – en vid Lovisavikens skola, en vid Haddom skola och en vid Lovisa Tors juniorlag i innebandy. I det sista fallet har laget utsatts för smittan under en bortamatch.

Högstadieskolan Lovisavikens skola finns i Lovisa centrum och Haddom skola är en lågstadieskola.

Staden talar om massexponeringar, och uppger att kartläggningen av de personer som har utsatts för smittan är påbörjad. De som har utsatts kommer att försättas i karantän.

Vårdnadshavarna underrättas om undervisningsarrangemangen i Lovisavikens skola och Haddom skola så fort som möjligt. Skolorna har höstlov mellan den 15 och 19 oktober.

Utbildningschef Timo Tenhunen säger till ÖN att han inte kan uppge huruvida det är lärare eller elev som exponerat de övriga. Däremot kommer bägge skolorna att gå in för distansundervisning nästa vecka, i praktiken en kort vecka på fyra dagar.

– Det är tur i oturen att det är höstlov, karenstiden blir därför inte så lång.

Oklart hur många som exponerats

Hur många som exponerats i och med de tre olika fallen är ännu inte klart, det är något som pandemigruppen reder ut tillsammans med skolorna och föreningen. Tenhunen påpekar ändå att de flesta vid Lovisavikens skola inte har utsatts. Det handlar också om en dag under vilken exponeringen ägde rum, och exponeringen ägde åtminstone inte rum under onsdagen.

– Själv fick jag veta om det här i natt, och genast i morse började vi planera hur vi ska genomföra undervisningen. Personerna blev sjuka efter att ha varit i skolorna. När provsvaren kommer börjar vi titta bakåt och när de första symtomen uppstod och hur många personer den smittade varit i kontakt med 24 timmar före det, säger Tenhunen.

Tenhunen har inte närmare uppgifter om Lovisa Tor, men uppger att pandemigruppen också där kartlägger situationen.

Bland de goda nyheterna finns exponeringen i Isnäs där den sista karensdagen ägde rum på onsdagen.

– Det slutade lyckligt, och ingen annan blev smittad.

Haddom skola har också råkat ut för exponering. Bild: Kristoffer Åberg

Fyra smittade

Också grundtrygghetsdirektör Carita Schröder uppger på torsdagseftermiddagen att man inte vet hur många som exponerats, men att det kan röra sig om upp till 100 personer. Vid Lovisa Tor handlar det ändå om 15 personer. Hon uppger också att det handlar om olika personer som burit på smittan i de två skolorna, och att smittan vid Lovisa Tor handlar om en person i en annan stad.

– Det handlar om tre olika personer som är smittade, ingen har haft kontakt med varandra. Utöver det har vi konstaterat en fjärde smitta i Lovisa, säger Schröder.

Den fjärde smittade har inget med massexponeringarna att göra, men Schröder påpekar att antalet smittade på en dag säger något om läget i såväl Lovisa som landet som helhet. I den ena av skolorna handlar det om en person från annan ort än Lovisa, men som jobbat i staden. I den skolan andra handlar det om en Lovisabo som blivit smittad i vänkretsen.

Situationen innebär ett jättelikt arbete för gruppen på tre personer som jobbar med att spåra alla som blivit exponerade.

– Arbetet inleddes genast på morgonen, och de har fått en del hjälp för att det ska gå smidigare. Målet är att kontakta alla under det här dygnet. Redan en smittad person orsakar mycket jobb, nu handlar det om fyra personer.

Någon direkt panik är det ändå inte, uppger Schröder: Viruset smittar lättast två dagar före och efter att symtomen börjar. Det innebär att någon som exponerats och eventuellt smittats inte direkt startar en ny kedja.

– Men det vore bra om de som vet om att de har barn i någondera skolan, och att de kan ha exponerats, inte rör på sig så mycket förrän situationen klarnat. Bäst är att stanna hemma vid telefonen.

Schröder passar också på att påminna om att läget helt klart blir värre också i Lovisa och att det lönar sig att hålla anvisningarna i minnet – alltså handtvätt, säkerhetsavstånd och munskydd.

– Just nu kanske det inte är läge att vara alltfår socialt aktiv. Det är bra att hålla i minnet var man lätt kan smittas, och hur.

Coronablinkern lönar sig att installera. Bild: Ari Sundberg/SPT