Tre FM-guld på en helg för Arnella Nyman

Landslagsryttarinnan Arnella Nyman från Sibbo kammade hem tre guld i finska mästerskapen för islandshästar under helgen.

– Detta var fjärde året i rad som jag kom hem med tre vinster från FM, säger en glad Arnella Nyman till ÖN.

I år tävlades finska mästerskapen på Ypäjä i tropisk hetta, men tack vare att Arnella och hennes häst har byggt upp styrka och kondition under hela vintern så klarade sig ekipaget utmärkt.

På fredagen och lördagen reds uttagningarna, varifrån de fem bästa gick vidare till A-finalerna, som reds på söndagen.

– Vår huvudgren Tölt T.2, där det visas valfri tempo tölt, långsam tempo tölt och tölt med fria tyglar, var på fredagen och vi fick bra poäng, 7.90, bland dem bästa poängen vi någonsin fått, säger Arnella.

Hon berättar att poäng i gångartsridning ges mellan 0.0 och 10.0 och domarna ser på bland annat harmonin, ryttarens och hästens samverkan samt på takt och tempo i gångarterna och rörelser, form och elasticitet i hästen. Det krävs redan en hel del av ekipaget för att nå poäng över 6.0.

Arnella Nyman

Är 24 år.

Driver ett eget islandshäststall, Stall Hagalund, i Gesterby i Sibbo.

Studerar allmän och vuxenpedagogik vid Helsingfors Universitet vid sidan om jobbet.

Skriver sin magisteravhandling om mindfulness i ridundervisning.

Undervisar ryttare på alla nivåer.

Har inlett tävlingskarriären vid 11 års ålder.

Har totalt 31 guldmedaljer från 12 finska mästerskap.

På lördagen var det uttagning i Fyrgång V.1, där det visas trav, skritt, galopp och långsam och ökad tempo tölt.

– Vi fick poängen 7.07 som jag var väldigt nöjd med. Jag ledde uttagningarna i båda grenarna och första guldmedaljen, fyrgångskombinationen, där man räknar ihop poängen från uttagningarna, var då säkerställd.

På söndag reds finalerna under gassande sol och Arnella lyckades med att snäppet förbättra poängen och ekipaget vann båda grenarna med väldigt höga poäng även internationellt.

– Både uttagnings- och finalpoängen i vår huvudgren Tölt T.2 var de högsta poängen som reds i den grenen under veckoslutet i hela Norden. Sverige, Norge och Danmark hade även sina mästerskap i helgen och våra poäng i T.2 var högre än någon annans i denna gren.

I år är det tionde gången som Arnella Nyman representerar Finland i landslaget, då hon åker till Nordiska Mästerskapen i Sverige i augusti. Sedan tidigare har hon bland annat två VM-brons, ett NM-silver och ett NM-brons.