Tre dramatiker belönades för finlandssvensk dramatik:

HÖRSPEL. Författaren Susanne Ringell är en av årets mottagare av det finlandssvenska dramatikerpriset. Hon belönas för hörspelet Svärmorstungor som handlar om hennes mångåriga vänskap med sin svärmor Älva Larsson. Bild: Yle

Det finlandssvenska dramatikerpriset delades i år ut till Susanne Ringell för Svärmorstungor, Sara Ehnholm Hielm för Vinterkriget och Johanna Koljonen för Kycklingrättegången.

Rekordmånga nyskrivna finlandssvenska pjäser tävlade i år om dramatikerpriset från Boismanska fonden. Under spelåret 2015–2016 har 32 finlandssvenska pjäser haft sin urpremiär. Pjäserna lästes och bedömdes av juryn, som i år bestod av Ann-Luise Bertell, Tomas Jansson, Marina Meinander och Hanna Åkerfelt.

Priset delades ut på Svenska Teaterns spelårsöppning i Helsingfors på onsdagen. Dramatikerpriset delas årligen ut till finländare som har skrivit dramatik på svenska och vilkas pjäs har uppförst med framgång under det gångna spelåret.

Vinterkriget –here we go again och Kycklingrättegången hade urpremiär på Teater Viirus/TextFest i slutet av 2015 och Svärmorstungor sändes på Radioteatern på Yle i februari. FNB-SPT

Mer läsning