Trafikverket tar itu med 65 plankorsningar – se listan här

FARLIGA PLANKORSNINGAR. Tre beväringar dog i en krock mellan ett trupptransportfordon och ett tåg vid en plankorsning i Skogby i Raseborg i oktober 2017. En person dog på tåget. Bild: Lina Enlund

I år anvisar Trafikverket åtta miljoner euro för att öka plankorsningssäkerheten.

Det fyraåriga programmet omfattar 65 åtgärder till ett sammanlagt värde av 28 miljoner euro. Åtgärderna innebär att man förbättrar eller tar bort plankorsningar, utreder möjligheten att använda satellitnavigering och ökar antalet stop-märken vid plankorsningar. Arbetet har redan inletts.

SKA ÅTGÄRDAS. Plankorsningarna som ligger nära växeln Olli nära Andersböle i Borgå finns med på Trafikvekrets lista. Bild: Maps4News/Here

Den överväldigande majoriteten, 76 procent, av Finlands alla plankorsningar är obevakade, rapporterade HBL i oktober i fjol.

I november 2017 beslöt kommunikationsministeriet att upprätta ett åtgärdsprogram för att öka plankorsningssäkerheten, varefter Trafikverket gjorde en lista över förbättringsprojekten.

– I år förbättrar vi 21 plankorsningar. Vi har också planerat ungefär lika många åtgärder nästa år om vi får finansiering, säger direktör Magnus Nygård vid Trafikverket, enligt ett pressmeddelande.

Åren 2020-2021 förbättras resten av plankorsningarna på listan, vilket uppskattas minska antalet plankorsningsolyckor med 35 under tio års tid.

Vid Trafikverket pågår också ett projekt för att utreda om tågpositionering som baserar sig på satellitnavigering kunde användas för att varna för annalkande tåg. Utredningen blir klar i maj.

Lahtis–Lovisa hamn; Lahtis–Heinola; Lahtis–Mukkula

Helsingfors–Karis; Hyvinge–Karis; Karis–Hangö

Pieksämäki–Huutokoski; Pieksämäki–Kuopio–Idensalmi; Idensalmi-Ylivieska

Jämsä–Kaipola

Laurila–Kolari; Laurila–Rovaniemi

Siilinjärvi–Sysmäjärvi

Åbo–Nystad; Toijala–Åbo; Toijala-Valkeakoski

Seinäjoki–Kaskö; Haapamäki–Seinäjoki; Seinäjoki–Vasa; Vasa–Vasklot

Joensuu–Ilomants

Kumo–Raumo; Kumo–Björneborg; Björneborg–Mäntyluoto

Kouvola–Kuusankoski

Bennäs–Jakobstad

Olli–Borgå

Karleby–Yxpila

Orivesi–Haapamäki

Jyväskylä–Haapajärvi; Haapamäki–Jyväskylä

Tuomioja–Brahestad

Mer detaljer kan man se på Trafikverkets sajt.

Mer läsning