Trafikskyddet: Var fjärde ungdom vet eller känner någon som kört drogpåverkad

Var fjärde ungdom vet eller känner någon som kört drogpåverkad. Trafikskyddet uppmuntrar ungdomar att säga ifrån om kompisen är på väg att göra ett misstag. Bild: Jenny Blomqvist/SPT

Droganvändning i trafiken har ökat de senaste åren. Enligt Trafikskyddet var 40 procent av de som åkte fast för rattfylla i fjol drogpåverkade.

Användning av droger märks i trafiken i allt större utsträckning. Trafikskyddets undersökning visar att var fjärde ungdom vet eller känner någon som kört drogpåverkad.

– Att köra under påverkan av droger eller alkohol är alltid en stor riskfaktor. Den som är berusad ska inte köra, säger Anna-Liisa Tarvainen, verkställande direktör vid Trafikskyddet, i ett pressmeddelande.

Nästan alla ungdomar, 94 procent, tycker att det är en allvarlig trafikförseelse att köra drogpåverkad.

Kampanj ska råda bot på problemet

En tredjedel av de som skadas i samband med rattfylleri är mellan 15 och 24 år. Droger och alkohol är en stor riskfaktor när det gäller olycksfall bland ungdomar.

Kring månadsskiftet mellan juli och augusti ordnas kampanjen #modig av Trafikskyddet. Kampanjen uppmuntrar ungdomar att hindra sina vänner från att köra berusade.

Över 90 procent skulle vilja att ens vänner stoppar en om man är på väg att köra berusad, visar Trafikskyddets undersökning.

– En modig typ hindrar sin kompis från att köra påverkad. Kompisen kommer att tacka dig senast följande dag, säger Pasi Anteroinen, organisationschef på Trafikskyddet.

Mer läsning