Trafikskyddet: Allt fler stannar vid rött ljus

Aldrig har så många fotgängare stannat vid rött ljus som under 2018, rapporterar Trafikskyddet. Bild: Carl-Anton Storbacka/SPT/SPT

92 procent av fotgängarna stannar för rött ljus, vilket är den bästa siffran sedan Trafikskyddet påbörjat sina observationer av fotgängarna. Många uppger ändå att de råkat ut för farliga situationer.

Sedan 2016 har andelen fotgängare som stannar för rött ljus ökat med sju procent, uppger Trafikskyddet i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikskyddets observationer under år 2018 stannar 92 procent av fotgängarna vid rött ljus. Det är det bästa resultatet sedan Trafikskyddet påbörjade sina observationer av fotgängare år 1993.

– Det är fint att allt fler stannar för rött ljus även när de går, men det finns fortfarande rum för förbättring. Detta beror inte på okunnighet eftersom vi alla redan som barn lär oss vad rött och grönt ljus betyder, säger Leena Piippa, kontaktchef vid Trafikskyddet.

Enligt Piippa kan det i stället handla om observationsfel eller likgiltighet när människor går mot rött ljus.

– Vi vuxna fungerar som förebilder och visar barn hur man ska korsa vägen, säger Piippa.

Närmare hälften av dem som svarade på Trafikskyddets enkät hade upplevt en farlig situation på grund av att någon annan gått mot rött ljus.

Mer läsning