Långtradare välte på Kervovägen i Sibbo: Vägen stängdes för andra gången på en vecka

TILL UNDSÄTTNING. Räddningsverket i Östra Nyland ryckte ut till Kervovägen i Sibbo i går kväll där en långtradare på glid gjorde att vägen var avstängd i flera timmar. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Vid halvsjutiden på onsdagskvällen inträffade en trafikolycka på Kervovägen i Sibbo. Olycksplatsen låg cirka 1,8 kilometer från Lahtisvägen mot Nickbyhållet.

Det var en långtradare med fullångt släp på väg ut från logistikcentralen i Bastukärr som fick problem när chauffören accelererade på rampen ut till Kervovägen. Föraren som rattade fordonskombinationen märkte inte att däcken på släpet hamnade vid sidan om asfalten på den mjuka vägrenen, och det hela resulterade i att släpet välte och dragbilen lade sig tvärs över väg 148.

– Till all lycka hade fordonet bara en liten last, och det var alltså inte fråga om en bränsletransport, säger jourhavande brandmästare Antti Virta på räddningsverket i Östra Nyland.

Virta konstaterar att den tunga trafiken på vägsträckan mellan Kervo och Nickby, vidare till Sköldvik, ökar hela tiden. Cirka 400 bränsletransporter avgår dagligen från Nestes raffinaderi i Sköldvik och en stor del trafikerar väg 148 mot Kervo och vidare. Logistikcentralen Bastukärr bidrar också till ökningen i trafikmängderna

När logistikcentralen är färdigt utbyggd kan man räkna med att cirka 1 000 tunga transporter per dag startar från Sibbo och färdas bland annat mot Nickby.

– Det är förvånande att det inte inträffat flera olyckor med tunga fordonskombinationer på Kervovägen, säger Antti Virta. Men vi håller beredskapen uppe med tanke på eventuella olyckor, och dessutom så finns enheter från Mellersta Nylands räddningsverk på nära håll ifall vi behöver en handräckning.

På grund av olyckan stängdes Kervovägen av och först strax före klockan 23 på onsdagskvällen var röjningsarbetena klara och vägen kunde igen öppnas för trafik. Långtradarchauffören skadades inte i olyckan.