Träffa tränaren: José Barboza siktar på att tända gnistan för fotbollen

Tränaren José Barboza omringad av sina spelare. Bild: Matilda Svahn

Entusiastisk och positiv huvudtränare med ett bra team av hjälptränare har varit Futura P12:s recept till framgång på nationell nivå. Tränaren José Barboza vill uppmana sina spelare till att bygga en stadig grund och stor kärlek till sporten i ett tidigt skede.

När man för diskussion om fotboll med Futuras 09-födda pojkars tränare, José Barboza, märks hans passion och kärlek för sporten direkt. Samma passion och kärlek vill han överföra till sina spelare redan i början av deras utveckling som fotbollsspelare. Enligt Barboza ser man alltför ofta unga lag som har bråttom att utveckla vissa färdigheter och grundfärdigheterna samt passionen för spelet glöms bort. Problemen kommer fram i ett lite senare skede och har en stor inverkan på spelarnas individuella utveckling.

– Man får förstås inte glömma att tränandet skall vara roligt och spelarna ska lära sig älska själva fotbollen, säger huvudtränaren.

Det är just därför spelarna Joonas, Amos och Henric tycker om sitt träningsteam.

– Träningarna är roliga och tränarna skämtar ofta, säger Henric med ett skratt.

Bra anda

Amos och Joonas nämner att hjälptränarna alltid hjälper med att förklara om det är något man inte förstår eller om man behöver hjälp med vad som helst annat. Laget har tagit stor framgång på nationell nivå och fått spela mycket hårda matcher. Enligt spelarna själv är laget så bra på grund av lagandan och huvudtränaren Barboza i kombination med hjälptränarna.

Barboza uppskattar spelarnas disciplin och koncentrationsförmåga samt tävlingsanda och tror att de är de främsta orsakerna till lagets framgång. Han uppskattar också hjälptränarnas bidrag till träningarna.

– De gör mitt jobb lättare, och jag kan koncentrera mig på det väsentliga.

Laget har fått extra hjälp med fysikträningen i år, då naprapaten Kalle Tolsa tagit över den delen. Hjälptränarna har också en viktig roll som översättare vid behov, eftersom träningarnas huvudspråk är engelska. Spelarna övertygar att träningarnas språk aldrig har fört med sig problem utan tvärtemot spelarna har lärt sig engelska och språkmurar brutits ner.

Som tränare vill Barboza bygga upp en personlig kontakt med alla sina spelare för att kunna hjälpa dem på ett individuellt plan. Han önskar att spelarna och föräldrarna skulle i stället för direkt statistisk utveckling koncentrera sig på att utveckla spelarnas kärlek för sporten. Barboza anser att specifika färdigheter inom sporten hinner utvecklas i ett senare skede då spelarna har bra grundfärdigheter och stark passion för sporten och sin egen utveckling. I det här skedet tycker han att det är viktigt att komma ihåg att framgång inte behöver ske i ett tidigt skede utan genom att jobba på rätta saker tillräckligt länge kommer man fram till sitt mål.

Träna länge tillsammans

Barboza önskar att laget skulle träna ännu tillsammans då de är i 16- eller 17-årsåldern. Han tror att Borgås fungerande faciliteter kommer att ha en inverkan på att laget håller ihop även då spelarna är i tonåren. Laget tränar både fotboll och fysisk träning i den nybyggda fotbollshallen Uusimaa Areena. Därtill strävar Barboza efter att utveckla sina egna färdigheter som coach och kunna överföra sin kunskap till spelarna han jobbar med. Träningsteamet jobbar med att beakta alla spelare och hjälpa dem på så individuellt plan som möjligt för att få laget att hållas ihop.

Trots sin unga ålder har spelarna i laget redan i år som mål att få spela matcher utomlands. Därtill har flera spelare långsiktiga mål inom fotbollen.

– Om 10 år vill jag bo i ett annat land och spela fotboll, säger Amos.

Barboza gillar hur tävlingsinriktade pojkarna är och att de har stora drömmar.

– Som tränare är det viktigaste att få spelarna förstå att man tror på dem i allt de drömmer om, påpekar han.

Ålder: 11-12 år (födda 2009)

Två lag, blå och vit

Tränare: José Barboza + hjälptränare (4 st.)

Spelare: ca 40 st.

Tränar 3-4 gånger/vecka