Traditionell Runebergstårta gick segrande ur bakelsetävling

Uppslutningen var glädjande stor när Borgås bästa Runebergstårta korades på Runebergsdagen. Café Cabrioles traditionella tårta segade bland sju finalister. Bild:

Café Cabrioles traditionella bakelse gick segrande ur tävlingen om vem som bakar Borgås bästa Runebergstårta. Kaféets cylinderformade tårta lämnade sex medtävlare bakom sig.

Tävlingen Borgås bästa Runbergstårta var öppen både för hemmabagare och professionella konditorer – för alla som känner sig som Borgåbor – och samlade hela 28 deltagare i den inledande fasen. En jury bestående av toppkockarna Teresa Välimäki, Alexander Gullichsen och Samuli Wirgentius gottade sig ner till sju finalister och på Runebergsdagen stod det avgörande smakprovet på restaurang One.

Finalisterna tog regelenligt med sig minst tre tårtor för juryn att smaka på och på upploppet gick både traditionella och väldigt nyskapande tårtor upp mot varandra.

– Det skall bli jättespännande att se vad som vinner, nytänkande eller tradition, funderade tävlingens värdinna Lotten Lindborg-Suhonen innan finalen kulminerade.

Guld i tävlingen fick en klassiker, Café Cabrioles Runebergstårta, stöpt i bekant cylinderform med glasyrinringad hallonsylt på toppen. Silver fick WB Service nytänkande tårta på burk, där var och en själv tillsätter punschen med bifogad spruta, och brons fick Zum Beispiels glassbaserade Runebergstårta.

Utöver heder, ära och berömmelse får vinnarna varsitt inramat designdiplom.

​Tårttävlingen ordnades av Design Pour Vous, People's Village och Restaurang ONE. För mera information se www.porvoonparasrunebergintorttu.fi.