Tråd, lim och företagaranda i Lovisa

EN VERKLIG MÅNGSYSSLARE. Tiina Suomela har erfarenhet från tre olika branscher. Bild: Jon Nyqvist

En ny butik har dykt upp på Mariegatan i Lovisa centrum. Tiinan Lanka bjuder huvudsakligen på hantverk och hantverksutrustning men också på återvinningsprodukter och även bygglovsritningar.

Ett mångsidigt utbud kräver en företagare med många talanger. Tiina Suomela, ägaren av Tiinan Lanka, fyller det kriteriet lätt. Hon har varit byggnadsplanerare i cirka trettiofem år, kock och servitris i tjugofem år och närvårdare med inriktning på barn och unga i femton år. Det var under hennes tid som närvårdare som hon märkte hur vanligt det är att barn och unga saknar kunskaper i handarbete.

För Suomela själv hade handarbete varit en hobby sen barndomen. Hon bestämde sig att utbilda sig till textilartesan och sedan starta eget. Butiken öppnade den tjugoåttonde februari.

– Framgången har varit omväxlande, men jag tror att sommaren och de turister som den för med sig kommer att pigga upp affärerna, säger Suomela.

Butiken bjuder också på kundförsäljning. Suomela har reserverat utrymme där hemgjorda hantverk kan säljas. Hon fick idén då hon själv haft problem att hitta utrymme för alla de hantverk hon plockat ihop under årens lopp.

– Det är bara att komma och ställa sina hantverk till salu mot en överenskommen vinstfördelning. Mitt enda krav är att hantverken faktiskt är hemgjorda.

PLATS FÖR KUNDFÖRSÄLJNING. Utöver hennes egna produkter har Suomela reserverat en plats som kunder kan använda för att sälja egna hantverk. Bild: Jon Nyqvist

Suomela har också andra planer för att få utlopp för sin hantverkspassion. På sensommaren och hösten ska hon ordna kurser i handarbete. Hon erbjuder också på byggnadsplaneringsservice.

– Jag kan också lappa och måla småmöbler vid behov. Jag har inte riktigt rum för att ta mig an större möbler, men om man vill ha en pall eller en hylla målad eller fixad så är det bara att komma in och fråga.

Hon är som sagt en verklig mångsysslare.

Som Lovisabo har hon inget ont att säga om staden. Hon trivs i Lovisas avslappnade atmosfär och hoppas att befolkningen kommer att hitta in till hennes lilla butik som ligger på Mariegatan 20.

Mer läsning