Tour de Sibbo lockar cyklarna ut ur förråden

BAKGRUNDSKRAFTER. Tour de Sibbo som skall locka gemene man ut på en cykeltur i ett sommarfagert Sibbo. Rolf Björkell och Maria Beijar driver framåt projektet. Bild: Tommi Willberg

Något fattas, tyckte cyklings- och motionsentusiasterna samt ungdomsföreningarna i Sibbo. Då kläcktes en idé: ett hela familjens cykeljippo – Tour de Sibbo, som ordnas för att främja cyklingskulturen, välmående och hälsa.

– Vi bjöd samman föreningarna för att diskutera om ett cykeljippo. Vi ville hitta på något som främjar motion. Cykling är en naturvänlig och förmånlig motionsform och jag tycker att man inte cyklar tillräckligt mycket nu för tiden, säger Rolf Björkell, cyklingsentusiast och i tiderna ordförande hos Sibbo Ungdomsförening, SUF.

Representanter från elva olika medlemsföreningar dök upp på det första planeringsmötet och ytterligare fem meddelade sitt intresse för att medverka, berättar SUF:s verksamhetsledare Maria Beijar. Ett klart intresse finns.

– Vi diskuterade tillsammans i god anda och beslutade att vi ordnar jippot den 10 juni. Det blir ett heldagsevenemang och det är lätt att delta. Föreningarna i södra- och norra Sibbo planerar nu och så samlas vi igen för ett nytt planeringsmöte i början av april, berättar Björkell.

Vad går då Tour de Sibbo ut på?

– Det är ingen tävling, utan det handlar om att ha roligt. Man kan starta från vilket föreningshus som helst och idén är att cykla till det nästa föreningshuset och till så många som man vill. Vi ritar upp några rutter som man kan använda men man får välja helt själv hur man vill cykla, säger Björkell.

De olika ungdomsföreningarna får fria händer för att hitta på aktiviteter på sina respektive stationer och förhandlingar med övriga föreningar och företag – egentligen vilka aktörer som helst – pågår. IF Sibbo Vargarnas cykelsektion planerar att delta med en eller flera mobila enheter som kan hjälpa till vid punktering, däckbyte och så vidare.

Samma lördag, den 10 juni, ordnas också Sibbo mässa i Nickby. Där hoppas man på synergitänk: Tour de Sibbo och mässan kan locka deltagare åt varandra också. Cykeljippots bakgrundsfigurer är med andra ord öppna för alla sorter av samarbete med villiga aktörer.

Unikt

I Östnyland är Borgå känt för sin cykelkultur och Beijar berättar att ungdomsföreningar i Lovisa också ordnade ett jippo i liknande stil som Tour de Sibbo för ett par år sedan. I Sibbo är evenemanget unikt och sedan vinterns stora skidjippo Vargspåret de senaste åren inhiberats på grund av snöbrist, finns en klar beställning för ett hela familjens motionsevenemang.

Arrangörerna hoppas att evenemanget slår igenom ordentligt.

– Om det här lyckas så hoppas vi att det här blir ett årligt evenemang. Tillika är det här ett evenemang som främjar motion och lokalkännedom i naturvackra Sibbo men vi vill också påverka: vi skulle behöva mer cykelvägar i Sibbo, säger Björkell.

Mera info om evenemanget kan man be per e-post: suffen@kolumbus.fi.

Mer läsning