Torsdag är tid för talang

TRIVSAMT. Daniel Österlund brukar ofta själv sitta och spela och sjunga på Old Town – också då scenen inte officiellt är fri. Tillsammans med Daniel Iiskola håller han i trådarna för open stage-kvällarna som ordnas varannan vecka på puben. Bild: Kristoffer Åberg

Varannan veckas torsdag samlas musiker, poeter och konstnärer till en kväll i talangernas tecken. Det är Daniel Österlund och Daniel Iiskola håller i trådarna för det som kallas "open stage" på Old Town i Borgå.

– Det finns ett behov i Borgå av en scen där tröskeln är låg att kliva upp och läs en dikt, sjunga en sång eller spela en snutt på gitarren, säger den kulturella mångsysslaren och trubaduren Daniel Österlund. Därför startade vi upp konceptet där scenen på Old Town är fri varannan veckas torsdag.

Talangkvällarna, som man kanske kan kalla de konstnärligt variationsrika tillfällena, har visat sig vara uppskattade och på pubscenen har man sett allt från poeter och proffsmusiker, såsom Lee Angel, till nervösa nybörjarsångare som för första gången uppträder inför publik. Österlund tillägger att publiken också fått se recitation och teater, en gång var det någon som uppträdde med Helkavirsit, det vill säga dikter på Kalevalameter, och en annan gång gästades klubben av en palindromexpert.

Scenen är öppen för vem som helst.

– Det är högt till tak och folk har fått se performanser av alla de slag. Varannan torsdag brukar här samlas ett kärngäng, men roligt är att det också kommer nya människor med varje gång.

Scenkänsla sökes

Populariteten bevisar det som Daniel Österlund och mången annan yngre generationens musiker redan visste: i tomrummet efter Bar Mary och uppföljaren Bar Soho finns fortfarande ett stort behov av en lättillgänglig och billig scen, en form av plantskola för yngre musiker.

Det blir bred palett på musiken då vem som helst är välkommen att uppträda.

Själv lärde sig Österlund massor om musikbranschen genom att, då det begav sig, på nära håll få följa med hur till exempel nuvarande proffsmusikerna Niklas Mansner och Thomas Törnoos arbetade.

Därför är han väldigt glad över att ägaren Petter Larsen ställt sig positivt till torsdagarna som officiellt kallas Old Town Open Stage. Det hela går i samma anda som då Jocke Lybeck lät Österlund och hans unga musikerkompisar spela på Bar Marys scen.

– Många yngre gillar våra torsdagskvällar. De har ingen erfarenhet av att uppträda, men de har en drive och en vilja att stå på scenen och här får de chansen. Jag kommer själv ihåg den där känslan av att "jag vågar inte" och hur bra det sedan kändes efter att ha spelat och sjungit inför publik, säger Daniel Österlund.

Stöd av staden

Han tycker att det är viktigt att också yngre musiker ges en chans att komma fram med sin grej, och kännetecknande för kvällarna på Old Town är att unga känner att det är okej att ställa sig upp och spela vad man vill – och göra det så gott man kan enligt egen förmåga. Österlund upplever som att musikkulturen utvecklas av att det är tillåtet att göra "mokun", att spela lite fel.

Som han ser det borde också Borgå stad ha ett intresse av att ta vara på spirande begåvningar inom musikens och konstens olika sfärer.

– Det märkts att det finns ett stort behov av en lokal där unga musiker kan komma samman, säger Daniel Österlund, 33.

Han har i olika omgångar varit i kontakt med stadens kulturtjänster och fört fram problematiken. I det gamla vattenverket nedanför Borgbacken håller de allra yngsta musikerna, de utpräglade ungdomsbanden till, men för dem som är lite äldre och jobbar med musik står det inga arbetsutrymmen eller övningslokaler till buds.

Lågtröskel

Österlund har också själv musicerat i vattenverksbyggnaden som yngre, men nu är det stopp. Att hyra in sig i Magnusborg är för dyrt och andra alternativ där man kunde placera en lågtröskelstudio står inte till buds.

– Borgå vill gärna profilera sig som "kulturstad" men i fråga om att understöda ung och levande kultur, en kultur som förnyar sig hela tiden, där halkar man efter.

Varannan torsdag på Old Town Public House i Borgå.

Följande klubbkväll ordnas torsdagen den 17 november.

Scenen är fri mellan klockan 20 och 24.

Fritt inträde.

Österlund räknar med att det i Borgå finns ett rätt stort gäng frilansmusiker i åldern 20–35 som saknar en vettig plats att hålla till. Det syns inte minst då scenen är fri på Old Town varannan torsdag. Då kan en Daniel Österlund kliva upp och bjuda på några fina visor av Cornelis Vreeswijk medan någon annan kan kanske tolkar Juice Leskinen. För två veckor sedan gästades klubben av percussionisten Sampo Arola som spelade på en ombyggd cajon som mera liknar ett trumset.

– Det är fint att klubben går över språkgränserna och då menar jag inte enbart svenska och finska. Det sjungs ofta på engelska och vi har till och med fått uppleva performanser på spanska.

Mer läsning