Törrönen jagar världsrekord – 17 000 kilometer hemifrån

REKORD EFTER REKORD. Susanna Törrönen, här i SFI-mästerskapen, försöker i morgon putsa sitt eget världsrekord för subjuniorer i bänkpress i Nya Zeeland. Bild: Thomas Sundström

STYRKELYFT Hon har krossat nations-, Europa- och världsrekord och vunnit mer stortävlingsmedaljer än hon orkar räkna. Nu ska Susanna Törrönen erövra ett nytt rekord – och en ny världsdel i samma veva.

– Sydafrika, Holland, Sverige, Ryssland, Danmark, USA, Estland...

"Världens starkaste dam" Susanna Törrönen räknar upp de länder hon besökt och tävlat i under de senaste åren då hon vunnit det mesta som vinnas kan i styrkelyftstävlingar.

– Jag kommer inte ens ihåg alla länder, tillägger hon med ett skratt.

Då Törrönen intervjuas är det torsdag förmiddag och IF Sibbo-Vargarnas stora styrkelyftsstjärna gör sig redo för en enorm vecka. I helgen gick FM i klassisk bänkpress av stapeln och kort därpå – ja, så gott som direkt från FM-estraden, bar det av mot Helsingfors-Vanda och flyget mot Christchurch i mellersta Nya Zeeland där de oceaniska mästerskapen avgörs under den här veckan. Christchurch: en stad med 380 000 invånare dit Maoribefolkningen ankom redan för omkring tusen år sedan.

Avståndet mellan Finland och Nya Zeeland är massiva 17 000 kilometer. Motsvarande? Sträckan Sibbo-Nuorgam tretton gånger.

– Det blir ett par dagar på ett flygplan och därifrån nästan genast till tävlingsplatsen, säger Törrönen.

Flygresan startar från Helsingfors-Vanda med mellanlandningar i Singapore och Sydney före den sista etappen till Christchurch. Resan tillbaka hem dagen efter tävlingen går via Melbourne och London innan flyget landar på hemmamark.

– Resan dit tar lite över trettio timmar men mellanlandningarna är helt okej. Man har tillräckligt med tid men inte heller för mycket tid på sig. Resan tillbaka var ännu några timmar längre, berättar 18-åringen Törrönen.

Tidsskillnaden mellan Finland och Nya Zeeland är elva timmar. Törrönen har i god tid börjat justera om sin dygnsrytm. Tidiga väckningar och mycket vila handlar det om.

Nya Zeeland ett mysterium

Två gånger tidigare har Törrönen rest till andra sidan världen. Då handlade det om Australien och träningsläger med friidrott som temat. Så helt nytt är det inte med grymma tidsskillnader och omjusteringar.

– Då var jag helt borta i en vecka, säger Törrönen.

Törrönen blev väldigt förtjust i den australiensiska storstaden Sydney där hon tillbringade sina träningsläger och förväntningarna vad det kommer till Nya Zeeland är också högt ställda - även om hon inte hinner med mycket annat än tävlingen. Det blir en verklig snabbvisit då ankomsten skedde i går och hemresan börjar redan i övermorgon, en dag efter tävlingsprestationen.

– Sydney är mitt favoritställe av de ställen jag varit på. Jag hade alltid velat resa dit och vill dit på nytt. Jag gillade Sydney eftersom det var så annorlunda än Finland. Men förstås gillar jag Finland också.

Världsrekord

På tävlingsprogrammet i de oceaniska mästerskapen, där Törrönen som finländare deltar utanför tävlan, står de tre klassiska grenarna på programmet: knäböj, marklyft och bänkpress. Men knäböj och marklyft är bara sidogrenar, fokus är ställt endast och enbart på bänkpress och nytt världsrekord i åldersklassen subjuniorer.

Världsrekordet, som Törrönen innehar, i subjuniorernas 84-kilosklass är 109 kg, ett resultat som Törrönen förbättrat flera gånger – men i tävlingar där rekordresultat inte noterats. I oceaniska mästerskapen är varje resultat officiellt och därmed godkända i alla rekordböcker.

– På våren blev resultatet lite lågt. I den form jag nu är i borde jag förbättra världsrekordet rejält. Jag siktar på ett resultat långt över 115 kilo, säger Sibbodamen som på träningarna bänkat 120 kilo.

I helgens FM jagade Törrönen finskt rekord i damklassen. Resultatet blev 110 kilo och nytt nordiskt rekord i D18-klassen. 17 000 kilometer hemifrån hoppas hon på ett ännu bättre resultat.

– Bara jag återhämtar mig från det långa flyget.

Julvila

Efter att flyget landat på hemmamark får Törrönen sig en liten vilopaus. Träningarna fortsätter ändå i samma vanliga, raska takt. Men lite julmys blir det innan blicken vänds mot ett nytt, förhoppningsvis framgångsfullt år 2017. Ett år med bland annat VM i USA och hemma-EM i Övertorneå i paradgrenen bänkpress, samt några uppträdanden i discusringen under friidrottssommaren.