Torget fick klimatsmarta skräpkorgar som fungerar med solenergi

NY GIV. Det här skräpkärlet rymmer en massa avfall. Med hjälp av solenergi pressas innehållet till ett minimum. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå testar smarta skräpkärl som fungerar med solenergi. De första fem finns redan på torget. Staden hyr dem för 2 000 euro i månaden, via hyran krymper också köppriset.

– Vi har studerat den här sortens koncept förut, men då fanns bara utländska produkter att tillgå och de var så dyra att Borgå inte hade en chans att köpa, säger stadsträdgårdsmästaren Mikko Kaunisto.

Nu finns tillverkning också i Finland.

– Borgåbehållarna kommer från bolaget Lehtovuori. Det finns solceller i behållarens övre del, de laddar ett batteri inne i behållaren. Själva kärlet är på 240 liter, men i och med att avfallet pressas får upp till 1 200 kilo avfall rum.

Mera avfall får rum

Pressen har en styrka på 400 kilo.

– Det betyder att två tredjedelar mera skräp än tidigare ryms i kärlet.

Inne i kärlet finns en plastsäck och då den fyllts lyfts den ut och placeras i torgets stora press. Kaunisto förklarar att torgpersonalen håller koll på läget via e-post, som skickas automatiskt.

– Man låter inte behållaren bli full till hundra procent utan lyfter bort säcken lite tidigare.

De nya skräpkärlen behöver givetvis inte tömmas så ofta som de gamla. Inte heller fåglarna kommer åt skräpet. Hittills har i synnerhet kajorna roat sig med att sprida skräp över hela torgområdet. El behövs inte heller för att kärlen ska fungera.

– Placeras de på öppna platser sköter solen om den saken. De ska fungera året om, vintertid gäller det förstås att hålla solcellerna fria från snö.

Också på stranden?

Samma sorts kärl finns bland annat i Hangö. Nu testar Borgå systemet och fungerar behållarna bra kan exempelvis östra åstrandens skräpkorgar bytas ut. Det finns nu 30 skräpkorgar längs stranden och de måste tömmas så gott som dagligen under sommarmånaderna.

Den som kastar sitt skräp i solcellskärlet behöver nödvändigtvis inte öppna luckan upptill för hand. På sidan finns en pedal för foten.

Mer läsning