Toppidrottare och prisad far ny boss för Pyttis

SER FRAMÅT. Jouni Eho tror starkt på Pyttis framtid. Kommunen är modern och redo för nya idéer. Bild: Cursor

39-årige trebarnspappan Jouni Eho är före detta basketspelare på proffsnivå och Årets far från 2014. Nya Pyttisdirektören är en utpräglad optimist som anser att även motgångar hör livet till.

Jouni Eho, magister i samhällsvetenskaper, är född i Utsjoki och det var i Rovaniemi han gick i skola.

– Sedan förflyttade jag mig gradvis söderut.

Att han slutligen slog sig ned i Kotka har med basketkarriären att göra.

– Jag kom hit 2005 för att spela i KTP-Basket.

Tävlingsidrott sysslar han inte längre med. För tillfället jobbar han som servicedirektör vid utvecklingsbolaget Cursor.

– Idrotten förstärkte ändå min identitet och gav sin egen prägel. Jag lärde mig att hantera också motgångar och det har jag stor nytta av. Till min läggning är jag utpräglad optimist.

Stort stöd

På måndagskvällen valdes han till ny kommundirektör i Pyttis. Kommunfullmäktige tvingades ändå rösta två gånger innan valet var klart. Totalt sju personer sökte tjänsten.

Det var Sami Saarinen (Sannf) som ville att ärendet ska beredas på nytt, eftersom processen enligt honom varit bristfällig. Hans fick flankstöd av partikamraten Tuulikki Aksels.

I omröstningen var ändå alla andra ledamöter av annan åsikt och resultatet blev 24-2.

Saarinen gav sig inte och föreslog att en av de andra sökandena, Otto Härkönen, ska väljas. I den slutna omröstningen fick Jouni Eho en klar majoritet av rösterna, det vill säga 23. Härkönen fick en och två ledamöter röstade blankt.

Nyvalda kommundirektören börjar jobba som tf i slutet av oktober, till en början tillsammans med nuvarande direktören Olli Nuuttila. Samarbetet pågår tills Nuuttila avgår i november.

Till Ehos familj hör hustru och tre barn. Som en kuriositet kan nämnas att han 2014 blev utnämnd till Årets far av Social- och hälsovårdsministeriet. Priset har utdelats sedan 2006 och han fick det för att han är en person som bygger upp en pappavänlig arbetsplatskultur.

Även om han lämnat proffsidrotten rör han mycket på sig, ofta tillsammans med familjen.

– Vi gör ofta utflykter i naturen.

Han tränar också på gym och gillar att läsa böcker.

Framåtvänlig kommun

Jouni Elo känner bra till Pyttis eftersom han i sitt nuvarande jobb samarbetar med många närliggande kommuner.

– Pyttis är en liten och aktiv framtidskommun, säger han.

Exakt hurudan kommundirektör han själv kommer att vara är omöjligt att säga i detta skede, men han tar fram några utgångspunkter.

– Växelverkan är viktigt och livskraften kommer från tillväxt. En kommun ska ta vara på sina naturliga och äkta styrkor och synnerhet en liten kommun måste synas och höras. Pyttis är en liten enhet och därför snabb och vig. Det är en stor fördel.

Han påpekar att Pyttis redan i dag i hela landet är känd för att våga satsa och vara föregångare.

– Den här vägen vill jag fortsätta på.

Ny kommundirekjtör i Pyttis.

39 år gammal.

Född i Utsjoki.

Före detta proffsidrottare.

Jobbar nu som servicedirektör vid utvecklingsbolaget Cursor.

Till familjen hör hustru och tre barn.

Mer läsning