Toppenhelg för PTL:s juniorer – alla åkare till FM-finalerna

Porvoon Taitoluistelijats Vera Stolt knep segern i FM-kvaltävlingen i Borgå. Inka Melender kom tolva och får som tredje PTL-åkare göra sig redo för FM-finalerna i december.

Då konståknings-FM ordnas i Dickursby i december finns hela tre stycken PTL-idrottare med bland de tjugo konståkare som kämpar om framgång i juniorklassen. Det blev klart efter höstens andra, och sista, FM-kvaltävling som ordnades i Borgå i helgen.

Vera Stolt, som redan var finalklar efter segern i den första kvaltävlingen, vann medan Inka Melender steg till tolva i friåkningen efter att ha varit 20:a i korta programmet och förtjänade också hon en finalbiljett. Då Milania Väänänen liksom Stolt knep en finalplats redan i den första kvaltävlingen, betyder det att alla PTL:s tre juniorer är klara för FM.

FM-kvaltävlingen saknade verkligen inte stjärnglans då största delen av nationens toppåkare, bortsett från EM-elvan Emmi Peltonen, var med. Damernas seniorklass vanns av stortävlingsmeriterade Viveca Lindfors, som tidigare i år säkrade Finland en nationsplats till OS i Pyeongchang. Lindfors noterades för poängen 152, 35, knappa fem poäng från hennes personbästa. På herrsidan var det familjen Papp som firade: Bela Papp vann seniorklassen medan Benjam segrade i pojkjuniorernas tävling.

Nerver av stål

Stolt var trea efter korta programmet och var missnöjd efter ett misstag i ett axelhopp. I friåkningen var hon felfri och bleknade inte bland all stjärnglans i en av de största tävlingarna som PTL någonsin ordnat.

– Det har inte så stor skillnad vilka andra åkare som är med eller hur stor tävlingen är. Jag brukar se de stora namnen på landslagsläger. Jag koncentrerar mig på mitt, säger Stolt vars segermarginal slutligen var ynka 0,17 poäng.

Stolt menar att hemmatävlingsstämningen känns mer efter själva prestationen.

– Visst är det roligt då bekanta kommer och gratulera efter tävlingen.

Segern får Stolt definitivt vara nöjd med, men det är själva prestationen som hon ger mera vikt åt.

– Allra mest hoppas jag att jag kan vara nöjd med hur jag åker och att jag lyckas med mina hopp. Det stör mig om jag inte för igenom hoppen.

Kände du någon extra press då du vunnit den första tävlingen eller var det lättare då du redan säkrat finalplatsen?

– Nä, jag tar ingen press på mig. Om man tänker för mycket så blir det inte till någonting.

Nästa stora utmaning för Stolt, Melender och Väänänen, som för tillfället är skadedrabbad, blir FM som går av stapeln mellan den 15-17 december i Dickursby. Stolt, som gör sin första säsong i juniorklassen, har en klar målsättning för nationsmästerskapen.

– Jag skulle vilja vara bland de tre bästa. Och också kunna vara nöjd med min egen prestation, säger Stolt.