Tonerna klingar också i nyrenoverad Konsthall

PÅ HEMMAPLAN. Violinisten Pasi Eerikäinen tar sig an en serie verk som har Mahlers estetik som gemensam nämnare. Bild:

Renoveringen av Konsthallen är på upploppet och nästa vecka öppnar den första utställningen i den ombyggda lokalen. Redan på måndag har konsertpubliken en chans att uppleva galleriet när serien Toner i Konsthallen fortsätter.

Vårsäsongen av serien Toner i Konsthallen inleds på måndag med en konserthelhet som kretsar kring Gustav Mahlers musik. En kvartett som består av Giuseppe Gentile, klarinett, Borgåbon Pasi Eerikäinen, violin, Mikko Ivars, cello och Emil Holmström, piano, bjuder på konserten Autour de Mahler.

Kvartetten spelar Franz Liszt symfoniska dikt Orfeus i arrangemang Camille Saint-Saëns, Alban Bergs Adagio ur Kammarkonserten, Alexander Zemlinskys Trio för piano, klarinett och cello, op. 3 och Ferruccio Busonis Berceuse élégiaque, op.42 i arrangemang av Emil Holmström.

Liszt var den stora förnyaren på 1800-talet och hans symfoniska dikter omformade uppfattningen om vad ett orkesterverk kan vara. Mahler förde vidare dessa experiment i sina symfonier medan Zemlinsky och Berg efter hand banade väg för ett nytt tonspråk. Även Busonis esoteriska musik cirklade kring Mahlers estetik – faktiskt var det sista stycket som Mahler uppförde i sitt liv Busonis spröda verk som också hörs i Konsthallen på måndag.

Toner i Konsthallen fortsätter med ytterligare två konserter i vår, Four cities den 4 mars och Från dansbanan till den argentinska natten den 2 april. I marskonserten möts fyra musiker i improvisationens värld medan det i april bjuds på finsk tango i äldre och nyare version.

Biljetterna till konserterna kostar 15/10 euro och fås i förköp via musikinstitutets kansli tfn 019–520 2549 samt en halv timme före vid dörren, kontantbetalning.

Toner i Konsthallen, Autour de Mahler, måndagen den 4 februari klockan 18.30 i Konstfabriken.

Mer läsning