Tom of Finland fyller hundra: "Han lyckades skapa en visuell värld som väcker beundran ännu i dag"

Touko Laaksonen med sin partner Veli Mäkinen och systern Kaija Laaksonen. Bild: Wikimedia commons

Touko Laaksonen är en av Finlands internationellt mest kända konstnärer. Hans muskulösa män fortsätter att fascinera än i dag.

Konstnären Tom of Finland, egentligen Touko Laaksonen, hade fyllt hundra år i dag på fredag. Laaksonen föddes den 8 maj 1920 och dog den 7 november 1991. Han är en av Finlands internationellt bäst kända konstnärer tack vare sina homoerotiska teckningar, kollage och fotografier.

– När han levde var homosexualitet strängt kriminaliserat. Det som han gjorde var att skapa homosexuella figurer som inte gömde sig i skuggorna och som inte var neurotiska. Det var helt annat än det man var van vid, säger Juha-Heikki Tihinen, konstvetare och kurator vid stiftelsen Pro Artibus.

Laaksonen bodde i USA en del av sitt liv, men Finland var inte ett dugg progressivare. Tihinen påminner att det är bara ett tjugotal år sedan som det var förbjudet att tala om homosexualitet i positiva ordalag – på samma sätt som i Ryssland i dag.

– Det som han skapade var en muskulös, positiv mansfigur som flyr från det ena sexuella mötet till det följande, nöjd och glad, utan att drabbas av ångest.

– Det låter banalt, men han var före sin tid. Han lyckades skapa en visuell värld som väcker beundran ännu i dag.

Intresset för konsten är stort

Något som vittnar om det fortsatta intresset för Laaksonens arbete är de utställningar som ordnats under de senaste åren. Laaksonens konst har visats upp på flera stora retrospektiva utställningar bland annat i Helsingfors och i Åbo.

Laaksonens liv har också blivit både musikal och film. Åbo stadsteater satt upp en musikal om honom 2017. Samma år kom regissör Dome Karukoskis film, där huvudrollen spelades av Pekka Strang.

– Tiderna har förändrats, men det att hans bilder lever kvar visar att det finns ett behov för dem. Vi får se om Helsingfors planer på ett monument någonsin blir klart, det har varit under planering i 15–20 år.

Mer läsning